Timp liber

Primele TRUFE certificate ca PRODUS MONTAN

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță prima plantație de trufe, care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, conform deciziei nr. 202/10.06.2020, emisă de către Agenția Națională a Zonei Montane.

Trufele sunt o specie de ciuperci comestibile, foarte gustoase și foarte rare, care cresc pe lângă rădăcinile unor specii de arbori și care sunt recoltate cu ajutorul unor câini sau porci antrenați pentru asta. Fiind considerate produse de lux, costul unui kg de trufe variază, în funcție de cantitatea disponibilă pe piață.

 

care a obținut certificarea, este domnul Șilian Gheorghe, din județul Mureș, în urma analizei documentație depuse și constatării îndeplinirii condițiilor în teren de către reprezentanții Agenției Naționale a Zonei Montane, autoritatea competentă pentru acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative produs montan.

Acesta a pus bazele plantației în anul 2015, într-o localitate din zona montană a județului Mureș, la puțin timp după ce a luat hotărârea de a se muta într-o zonă doldora de tradiție și mult iubită de însuși prințul Charles al Marii Britanii. În satul Archita, domnul Șilian organiza deja expediții în pădure, cu turiștii dornici de a găsi trufe. De aici și până la ideea de a avea propria cultură, a fost doar un pas. Pe un teren de numai 15 ari, a plantat aluni, carpeni și stejari micozați, care după 4 ani, au dat prima recoltă, de 7 kg și i-a adus un câștig cuprins între 50 și 200 de euro pe kg. Recoltarea începe la jumătatea lunii iunie și se termină în luna octombrie, 20% din platație fiind deja productivă.

Consumatorii de produse agroalimentare interesați, dar mai ales iubitorii de trufe, pot să contacteze producătorul de trufe din zona montană a județului Mureș, pe site-ul www.produsmontan.ro, care pune la dispoziție și promovează produsele certificate cu mențiunea de calitate ,,produs montan”.

De asemenea, amintim că produsele montane sunt produse ce respectă o schemă de calitate recunoscută la nivel european și sunt căutate, mai ales, pentru simplul fapt că zona montană este mult mai puțin poluată.

Ce este produsul montan?

Pentru cei care nu știu încă, Produsul Montan este o schemă de calitate, creată la nivel european, pentru:

  • a sprijinii producătorii din zonele montane;
  • a evita utilizarea termenului de munte, în mod abuziv;
  • a certifica un produs de calitate superioară cu o origine certificată;
  • a proteja patrimoniul gastronomic din zonele montane.

În momentul de față, conform Registrului Național al Produselor Montane, mențiunea de calitate facultativă „produs montan” a fost acordată unui  număr de 782 de produse montane.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close