Social

Utilizarea camioanelor închiriate – președinția convine cu Parlamentul European asupra unor norme mai clare și mai flexibile

Astăzi, negociatorii din partea Consiliului și a Parlamentului European au convenit asupra unui acord provizoriu referitor la normele revizuite privind utilizarea vehiculelor închiriate pentru transportul de mărfuri.

Revizuirea clarifică normele actuale, armonizează cadrul juridic și reduce restricțiile privind utilizarea unor astfel de vehicule. Mai multă flexibilitate în închirierea de vehicule va spori eficiența operațiunilor de transport și va contribui la buna funcționare a pieței unice. În plus, vehiculele închiriate tind să fie mai noi, mai sigure și mai prietenoase cu mediul.

Jernej Vrtovec, ministrul sloven al infrastructurii, președintele Consiliului

O mai mare libertate de a închiria vehicule va oferi societăților de transport mai multă flexibilitate în perioadele de cerere maximă sau atunci când este nevoie de un vehicul de înlocuire. În același timp, aceasta asigură condiții de concurență echitabile și oferă mai multe oportunități pentru întreprinderile care închiriază vehicule pentru uz profesional. Întrucât adesea vehiculele închiriate poluează mai puțin, aceste norme sprijină, de asemenea, obiectivul nostru comun de înverzire a economiei.

Jernej Vrtovec, ministrul sloven al infrastructurii, președintele Consiliului

Ce se va schimba?

În prezent, directiva garantează accesul societăților de transport la vehiculele închiriate numai atunci când acestea sunt înmatriculate în statul membru în care își are sediul societatea.

În urma acordului la care s-a ajuns, statelor membre nu li se va permite să restricționeze utilizarea pe teritoriul lor a unui vehicul închiriat de o societate de transport stabilită într-un alt stat membru, dacă sunt respectate normele relevante din statul membru de stabilire respectiv.

Întrucât nivelul taxei pe transportul rutier variază considerabil în cadrul UE, statele membre vor putea în continuare să restricționeze, în anumite limite, utilizarea de către propriile societăți a vehiculelor închiriate într-un alt stat membru. Aceste restricții se referă în principal la proporția de vehicule închiriate înmatriculate într-un alt stat membru în flota unei societăți de transport, precum și la durata perioadei de închiriere a unui vehicul închiriat din străinătate. Perioada de închiriere minimă garantată a unui vehicul individual înmatriculat într-un alt stat membru este de 2 luni. Va exista un mecanism de protecție de maximum 30 de zile, dacă acest lucru este impus de normele naționale în materie de înmatriculare a vehiculelor.

Pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a normelor, autoritățile competente vor trebui să înregistreze numerele de înmatriculare ale vehiculelor închiriate dintr-un alt stat membru în registrele electronice naționale ale întreprinderilor de transport rutier pe care le au la dispoziție.

Când vor începe să se aplice noile norme?

Țările UE vor trebui să transpună noile dispoziții în legislația lor la 14 luni de la intrarea în vigoare a directivei.

Această perioadă este în conformitate cu calendarul pentru punerea în aplicare a măsurilor de control suplimentare necesare în cadrul primului pachet privind mobilitatea.

Procedura și etapele următoare

Propunerea privind vehiculele închiriate face parte din primul pachet privind mobilitatea, prezentat de Comisie în mai 2017, pentru a face transporturile mai curate, mai competitive și mai echitabile din punct de vedere social. Consiliul și-a aprobat poziția de negociere în iunie 2021.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns astăzi depinde de aprobarea Consiliului. Acesta urmează acum să fie înaintat Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) al Consiliului în vederea aprobării.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close