PoliticăSocial

Suplimentarea sprijinului acordat de Banca Mondială pentru îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor medicale

Astăzi, 11 iunie 2021, ministrul Finanțelor, dl Alexandru Nazare, și Directorul de Țară pentru România al Băncii Mondiale, dna Tatiana Proskuryakova, au semnat la București Acordul de împrumut aferent finanțării adiționale, în valoare de 150 mil. EUR, destinată susținerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității şi eficienţei sistemului sanitar.

Această finanțare completează împrumutul inițial în valoare de 250 mil. EUR acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.

Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului inițial, prin finanțarea adițională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătățirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor două centre de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și respectiv a Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș.

Prin obiectivele urmărite proiectul răspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, în principal prin întărirea asistenței medicale în ceea ce privește tratarea marilor arși, diagnosticarea și tratarea cancerului, precum și asistența medicală de urgență și terapie intensivă.

Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătății, iar data limită de finalizarea a acestuia este 31 decembrie 2024.

Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la data 1 martie 2033 și este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).

Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sănătate din întreaga lume sub o presiune imensă și a evidențiat necesitatea creșterii capacității sistemului pentru a răspunde rapid și eficient la noile provocări și a asigurării rezilienței acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple și complexe. În calitatea de ministru al Finanțelor, voi acționa asumat în această direcție și voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistența financiară semnată astăzi, alături de sprijinul și expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar reprezintă un pas înainte în acțiunile întreprise de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetățenilor la servicii de sănătate bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângă investițiile deja demarate în cadrul proiectului inițial, această finanțare adițională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătățirea rețelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor două centre de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Grigore Alexandrescu» și respectiv a Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș”, a spus ministrul Finanțelor, dl Alexandru Nazare.

Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltă calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilă a României, iar bunăstarea tuturor cetățenilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru România. „Speranța de viață sănătoasă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite și complicațiile acestora afectează adesea cei mai săraci 40% membri ai societății. Prin aprobarea acestei finanțări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate și pentru a investi mai mult și mai eficient în soluționarea provocărilor critice din acest sector vital.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close