Social

Secretarul general al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun, despre ordonanța în domeniul achizițiilor publice: Modificările elimină blocaje și aduc predictibilitate

Secretariatul General al Guvernului (SGG) este co-inițiator al proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul achizițiilor publice, alături de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), adoptat ieri, 25 august 2021, de Guvernul României.

De o importanță strategică, modificarea legislativă poate fi catalizatorul derulării fără blocaje pentru proiectele ce țin de dezvoltarea României, precum cele de investiții majore. Astfel, Ordonanța adoptată de Executiv introduce măsuri pentru simplificarea și fluidizarea procesului de achiziție publică, inclusiv prin reducerea anumitor termene procedurale reglementate de Legea nr. 98/2016, Legea nr. 99/2016 și Legea nr. 100/2016.

”Practic, din acest moment, nu vor mai exista timpi morți. Dacă, până acum, litigiile din instanțe erau deseori invocate pentru blocarea întregului proces de semnare a unui contract, de astăzi vorbim despre termene rezonabile, de orizonturi de timp prin care aceste cauze se soluționează. Diferența este semnificativă: de la peste 2 ani, durata medie actuală, până la câteva luni. Iar, autoritatea contractantă  este obligată să semneze contractul cu câștigătorul licitației publice după pronunțarea deciziei CNSC/ a hotărârii judecătorești în primă instanță. Practic, decizia primei instanțe este executorie”, explică secretarul general al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun.

Șeful SGG precizează că scopul modificărilor legislative este, implicit, îmbunătățirea absorbției fondurilor europene, dar și a alocărilor de care va beneficia România prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, a fost eliminată din sarcina operatorului economic declarat câștigător obligația de a prezenta certificate fiscale pentru toate sediile secundare/ punctele de lucru, aceasta fiind înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu și-a încălcat obligațiile privind plata impozitelor sau cele privind contribuțiile la asigurările sociale, fără alte documente suplimentare.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close