Social

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 24 septembrie 2020, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene (ICE), organizată în format de videoconferință de către Muntenegru, în calitate de Președinție-în-exercițiu, în colaborare cu Secretariatul Executiv al ICE.

Tema centrală a reuniunii – „CEI Region-Transition to a New Normal” – a prilejuit realizarea unui bilanț al eforturilor statelor ICE de a preveni și combate efectele multiple ale pandemiei de COVID-19 și analizarea rezultatelor preliminare ale acestor demersuri, a lecțiilor învățate și a perspectivelor de redresare socio-economică.

În discursul său, șeful diplomației române a apreciat că provocările generate de criza pandemică au reprezentat un test al rezilienței statelor și societăților, moment care poate fi depășit numai prin manifestarea solidarității internaționale ca expresie a responsabilității comune și a unui multilateralism eficient, prin apărarea valorilor democratice și a ordinii mondiale bazate pe reguli, precum și prin adaptarea la contextul actual.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la inițiativele lansate de la debutul crizei epidemiologice în Europa, în special sprijinul financiar și coordonarea la nivel european pentru eforturile comune în fața pandemiei. Astfel, demnitarul român a abordat și demersurile UE pentru depășirea crizei și redresare, sub forma ajustărilor Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și adoptării celui mai ambițios plan investițional din istoria Uniunii, Next Generation UE. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat și sprijinul financiar substanțial al UE pentru țările din Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică, în completarea facilităților europene destinate combaterii pandemiei și consecințelor crizei în aceste state.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat contribuția României la efortul de combatere a pandemiei, inclusiv măsurile în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova, prin detașări de echipe medicale, alocări de fonduri și donații de produse sanitare de primă necesitate, sau găzduirea rezervei strategice de echipamente medicale RescEU, de care au beneficiat inclusiv țări din Balcanii de Vest.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul politic, financiar și tehnic pe care statul român continuă să-l ofere partenerilor din regiune în parcursul lor european. Șeful diplomației române a reafirmat importanța respectării valorilor democratice, ca precondiție a rezilienței în demersurile pentru depășirea crizei, și necesitatea implementării unor măsuri sustenabile pentru redresare.

Discursul complet al ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în limba engleză se regăsește aici: http://www.mae.ro/node/53667.

La finalul reuniunii au fost adoptate decizii privind extinderea actualului mandat al Muntenegrului la nivelul ICE în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021 și stabilirea alocărilor la Fondul de Cooperare pentru anul următor.

Totodată, miniștrii afacerilor externe din statele ICE au adoptat o Declarație comună, prin care reafirmă semnificația cooperării consolidate în acest format regional și cu alte organisme internaționale pentru depășirea actualei crize medicale. Documentul evidențiază și importanța acordată de statele ICE respectării principiilor democratice de care depind aplicarea eficientă a măsurilor de control al crizei epidemiologice și succesul redresării post-pandemice.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close