Social

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la dejunul de lucru cu ambasadorii statelor membre UE la București, organizat de Președinția slovenă a Consiliului UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 21 octombrie 2021, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE la București. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Sloveniei la București, în contextul deținerii de către Slovenia a Președinției rotative a Consiliului UE.

Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană și internațională. Au fost abordate în mod deosebit aspecte privind gestionarea pandemiei de COVID-19, Conferința privind viitorul Europei, extinderea UE şi relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe Parteneriatul Estic, Republica Moldova şi relația transatlantică.

Ministrul afacerilor externe a subliniat importanța coordonării în continuare a statelor membre UE pentru a gestiona pandemia de COVID-19 și efectele acesteia. A reiterat angajamentul României pentru o Uniune mai rezilientă şi mai unită, mai ales în fața crizelor. A adresat mulțumiri statelor membre UE care au răspuns pozitiv apelului României de sprijin pentru gestionarea efectelor pandemiei.

Cu referire la Conferința privind viitorul Europei, a evidențiat relevanța acestui proces, care implică cetățenii, inclusiv cetățenii români, în conturarea direcțiilor de dezvoltare a proiectului european. A subliniat că România are o abordare pragmatică, orientată către rezultate, susținând rezultate tangibile pentru cetățeni. A evidențiat necesitatea unei participări cât mai active din partea cetățenilor, exemplificând cu evenimentele organizate în România în ultimele luni.

În ceea ce privește relațiile UE cu statele din vecinătate, a punctat importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea statelor din această regiune. În acest sens, a arătat că recentul Summit UE-Balcanii de Vest din 6 octombrie 2021 a reafirmat angajamentul și importanța cooperării strânse a Uniunii cu statele din Balcani. Totodată, a subliniat necesitatea avansării procesului de extindere în regiune şi a susținut adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Albania şi Republica Macedonia de Nord. A salutat reiterarea de către Comisia Europeană a acestui obiectiv prin Pachetul anual pentru 2021 privind extinderea şi a evidențiat, în acest context, faptul că România susține ferm valoarea strategică a procesului de extindere, care stimulează procesele de modernizare în regiune, pe baza asumării valorilor europene. A evidențiat, în acest sens, importanța alinierii partenerilor din procesul de extindere la politica externă şi de securitate a UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, importanța strategică a viitorului Summit al Parteneriatului Estic, programat să aibă loc la 15 decembrie 2021, pentru viziunea de dezvoltare post-2020 a Parteneriatului Estic. A evocat provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei și al situației de securitate din regiune.  De asemenea, șeful diplomației române a accentuat importanța susținerii perspectivei integrării europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinței exprimate de cele trei state asociate, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic. În contextul existenței unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din șase state partenere, a subliniat sprijinul țării noastre pentru dezvoltarea unei dimensiuni de cooperare şi dialog pe teme de securitate cu acești parteneri. A reamintit discuțiile ce au avut loc în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE, urmare propunerii ministrului afacerilor externe al României şi a altor 10 omologi europeni, cu privire la creșterea rolului Uniunii în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre şi a subliniat necesitatea menținerii acestui subiect pe agenda miniștrilor afacerilor externe ai UE, pentru asigurarea unei implicări active a Uniunii, pe măsura susținerii acordate dezvoltării partenerilor din regiune. A evocat în context turneul regional efectuat în luna iunie în Caucazul de Sud împreună cu omologii austriac și lituanian.

Cu referire la Republica Moldova, șeful diplomației române a reiterat susținerea fermă a României pentru agenda de reforme a actualului guvern de la Chișinău și pentru aspirațiile și eforturile sale de integrare europeană, țara noastră sprijinind în mod constant dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova prin acțiuni în beneficiul direct al cetățenilor acesteia. De asemenea, pe linia demersului similar efectuat recent, la Consiliul Afaceri Externe al UE din 18 octombrie 2021, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația îngrijorătoare generată de creșterea prețurilor la energie, determinată de schimbarea de către Rusia a condițiilor de vânzare a acestuia. A reiterat importanța sprijinului european şi al statelor membre UE pentru Republica Moldova, prin acțiuni concrete care pot viza asistența financiară, expertiza tehnică și instituțională, cooperarea în cadrul proiectelor de dezvoltare, asistență pentru dezvoltare, cu scopul de a gestiona provocările curente. A evidențiat că România este angajată în susținerea Republicii Moldova, atât în gestionarea situației actuale, cât şi, în plan mai larg, în sprijinul procesului cuprinzător de reforme pro-europene asumate ferm de Guvernul Republicii Moldova, în urma alegerilor din luna iulie.

În dialogul cu şefii de misiune ai statelor membre UE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța relației transatlantice, care rămâne esențială pentru un rol puternic al UE la nivel global. A subliniat angajamentul ferm pe care țara noastră îl are pentru consolidarea securității transatlantice și pentru promovarea valorilor și intereselor comune. A evidențiat că reziliența Uniunii Europene trebuie consolidată pe baza cooperării cu partenerii săi care împărtășesc aceste valori  şi interese, unitatea transatlantică fiind o premisă esențială în acest context.

În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe și șefii misiunilor statelor membre au abordat și teme de interes actual la nivel european, cum sunt schimbările climatice, reziliența strategică, inclusiv rolul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București, problematica migrației, situația din Afganistan, situația de securitate din regiunea Mării Negre, Noul Concept Strategic al NATO, relațiile UE-China și NATO-China.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close