Social

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a întâmpinat la București pe cetățenii afgani evacuați din Afganistan

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a întâmpinat în această seară, la sosirea la București, pe 139 de cetățeni afgani dintre cei 156 evacuați din Afganistan de Celulă de criză interinstitutională activată pe 13 august și coordonată de ministrul afacerilor externe.

Evenimentul a avut loc la Baza 90 Transport Aerian a MApN. La ceremonie au mai participat general-locotenent Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării și Chestorul general de poliție Bogdan Despescu , secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Între cei 139 de cetățeni afgani esențiali pentru România se află foști colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora – evacuați recent din Afganistan.

Grupul de cetățeni afgani a fost transportat de la Islamabad, în cursul zilei de astăzi, 9 septembrie,  cu o aeronavă a unei companii comerciale românești, MAE organizând și coordonând acest zbor. La bordul aeronavei s-a aflat, pe durata zborului, personal consular al MAE.

La aterizarea la București, ministrul Bogdan Aurescu le-a urat cetățenilor afgani “Bun venit!” și mult succes în noul capitol al vieții lor, în România. Ministrul Aurescu a arătat că speră ca toată suferința și teama pe care au suferit-o în Afganistan și pe drumul evacuarii să fie uitate în cele din urmă, iar aceștia să aibă tăria să poată să-și construiască o nouă viață, România fiind o țară unde se pot simți în siguranță și unde drepturile omului, inclusiv drepturile femeilor sunt respectate.

Ministrul a arătat că operațiunea de evacuare a celor 156 de cetățeni afgani – din care astăzi au fost aduși în țară 139 – este rezultatul demersurilor recente ale Celulei de criză interinstituționale, convocate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 13 august 2021, care se adaugă evacuarii cu succes a celor 49 de cetățeni români – toți cei care au dorit să fie repatriati, respectiv a 7 cetățeni ai unor state aliate. De asemenea, potrivit procedurilor în vigoare, reprezentanții Ambasadei României la Islamabad au emis vize și documente cetățenilor afgani evacuați, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez și fiind, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea acestora.

 

Prezentăm mai jos transcrierea declarațiilor de presă făcute de ministrul Bogdan Aurescu:

Domnule general – locotenent Daniel Petrescu,

Domnule secretar de stat Bogdan Despescu,

Doamnelor și domnilor,

Pot să vă anunț că, astăzi, tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetățenilor afgani, a „afganilor noștri”, așa cum le-am spus, care au fost evacuați de România din Afganistan.

Ați asistat, în aceste momente, la încheierea cu succes a celei mai ample operațiuni de extragere din Afganistan, în cadrul căreia am reușit aducerea în siguranță, la București, a 139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României, dintre cei 156 de cetățeni afgani care au fost evacuați de către Celula de criză interinstituțională, pe care am coordonat-o.

Este vorba, după cum știți foarte bine deja, despre foști colaboratori ai trupelor române din teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile, ca jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

După cum am anunțat deja, public, de mai multe ori, prin eforturile Celulei de criză interinstituționale pe care am convocat-o pe 13 august, am reușit extragerea din Afganistan a 156 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, 139 au ajuns deja, acum, în această seară, la București. Alți 17 cetățeni afgani, care au fost sprijiniți de către autoritățile române să părăsească în siguranță teritoriul Afganistanului și care au primit deja asistență din partea României  – vize și, respectiv, scrisori de suport – au optat să continue călătoria, prin alte mijloace, către destinația lor finală. O parte dintre ei vor ajunge, în perioada următoare, în România.

Cu câteva clipe în urmă, le-am adresat un mesaj de bun venit primilor cetățeni afgani din acești 139, care au ajuns în seara aceasta la București. A fost un moment foarte emoționant. Le-am spus că autoritățile române vor face tot ceea ce ne stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa de a o lua de la capăt.

Cei 139 de cetățeni afgani, care au fost aduși în această seară la București, au ajuns cu o aeronavă a companiei Tarom, organizarea acestui zbor fiind coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, la bordul aeronavei s-a aflat, pe durata zborului, și personal consular al Ministerului Afacerilor Externe.

Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor colegilor și instituțiilor partenere din Celula de criză interinstituțională, colegilor de la Serviciul de Informații Externe, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații, cu care am lucrat foarte bine în toată această perioadă.

Eforturile lor, adesea supraomenești, au făcut posibilă repatrierea, în condiții de siguranță, a 49 de cetățeni români, care au dorit să fie evacuați din Afganistan – toți cetățenii români care au dorit să fie evacuați din Afganistan; de asemenea, 7 cetățeni străini, ai unor state aliate, partenere; și, nu în ultimul rând, a celor 156 de cetățeni afgani esențiali pentru România, din care astăzi au ajuns, deja, 139.

Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, la nivel emoțional, pentru că Afganistanul este – nu mai este nevoie să o repet – scena unor drame umane greu de imaginat.

Deși operațiunile majore de extragere din Afganistan s-au încheiat, activitatea Celulei de criză va continua o perioadă, până se vor termina de procesat toate solicitările care au fost primite, mai ales după ce am reușit extragerea celor 156 de cetățeni, în week-end-ul care a trecut. De asemenea, Celula de criză va continua să mențină contactul cu ceilalți opt cetățeni români care au mai rămas în Afganistan și care nu doresc să fie repatriați, până în acest moment.

Permiteți-mi, în continuare, să dau cuvântului domnului secretar de stat Bogdan Despescu, de la Ministerul Afacerilor Interne, care va prezenta ceea ce se va întâmpla în continuare cu cetățenii afgani aflați pe teritoriul României, deoarece, din acest moment, răspunderea în ceea ce-i privește nu mai aparține Celulei de criză interinstituționale, ci Ministerului Afacerilor Interne.

Vă mulțumesc încă o dată și vă doresc o seară bună!

Declarațiile în format video sunt disponibile aici – https://www.youtube.com/watch?v=xcKoRCdrbx8

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close