Social

Lansarea cursului „Diplomația și geopolitica sportului”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu COSR și ISR

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Institutul Sportiv Român (ISR) a lansat luni, 28 iunie, prima ediție a cursului „Diplomația și geopolitica sportului”, desfășurat în format cu participare hibridă, în perioada 28 iunie – 1 iulie 2021. Inițiativa urmărește promovarea valorilor sportive universale și a spiritului olimpismului, care au conferit sportului, în mod tradițional, un rol privilegiat de unificator global.

Proiect-pilot lansat în acest context, cursul „Diplomația și geopolitica sportului” celebrează simbolic energia și spiritul de fair play caracteristice pentru două competiții sportive desfășurate în vara acestui an: Jocurile Olimpice de la Tokyo, respectiv UEFA EURO 2020. La evenimentul de lansare a cursului au participat directorul general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică din cadrul MAE, Andrei-Bogdan Țărnea, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu și președintele institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu. Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj participanților la curs, în deschiderea oficială a evenimentului.

În intervenția sa, directorul general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică din cadrul MAE, Andrei-Bogdan Țărnea, a salutat cooperarea dintre MAE și COSR și inițiativa ISR pentru organizarea în comun a cursului, precizând că, pentru mediul diplomatic, pentru sportivi, antrenori, membri ai staff-urilor, federațiilor, echipelor și cluburilor, dar și pentru suporteri, acest spațiu de comunicare este esențial. Totodată, directorul general din cadrul MAE a vorbit despre valorile fundamentale promovate prin sport, precum solidaritatea și drepturile omului.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a salutat, de asemenea, colaborarea foarte bună dintre COSR și MAE și, în contextul unei incursiuni privind rolul istoric al sportului în relațiile internaționale și menținerea păcii, a vorbit despre contribuția Uniunii Europene la promovarea obiectivelor europene ale sportului, având în vedere, totodată, caracterul specific, structurile bazate pe voluntariat, precum și funcția socială și educativă a sportului, conform Tratatului Uniunii Europene.

Cursul „Diplomația și geopolitica sportului” reunește nume rezonante ale sportului mondial, precum gimnasta Simona Amânar și atleta Ionela Târlea.

Programul se adresează unui număr de 40 de reprezentanți ai federațiilor sportive, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român și ai Ministerului Afacerilor Externe, implicați în proiecte și inițiative de cooperare sportivă internațională, facilitând o mai bună înțelegere a mijloacelor și instrumentelor diplomației sportive.

Cursul cuprinde tematici relevante pentru tema diplomației prin sport, precum: diplomația sportului, perspectiva socio-istorică a sportului, politica și geopolitica sportului, riscuri și vulnerabilități ale sportului, politici publice în domeniul sportiv, marketing și comunicare la evenimente sportive. Prelegerile vor fi susținute de reprezentanți ai mediului diplomatic, ai mediului sportiv și asociativ.

 

Informații suplimentare:

MAE și COSR au semnat, în 26 aprilie 2021, un nou Protocol de colaborare, prin care își propun identificarea celor mai eficiente metode de valorificare a potențialului sportivilor români de promovare a imaginii României la nivel internațional, inclusiv prin organizarea unor evenimente de diplomație culturală, publică și sportivă. Protocolul reglementează și modalitățile de coordonare pentru pregătirea participării delegațiilor române atât la Jocurile Olimpice, cât și la Jocurile Paralimpice și la cele pentru tineret.

Dezvoltarea diplomației sportive reprezintă o componentă importantă pentru diplomația publică și culturală a României, inclusiv prin intermediul continuării și aprofundării dialogului între partenerii instituționali din domeniile diplomatic și sportiv.

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close