Social

DECLARAȚIE DE PRESĂ primită de la domnul deputat Vasilică Toma (Grupul parlamentar al PSD) S-a rezolvat cu fondurile europene pentru agricultură! După luni întregi de tăcere şi lipsă de suport pentru agricultură, avem un….calendar orientativ şi probabil!

În ultimii 2 ani, agricultura românească a trecut printr-una dintre cele mai grave perioade. De la seceta pedologică extremă, la pandemie şi acum inundaţii, măsurile de sprijin au fost aproape inexistente. De la informaţii absolut necesare, până la proiecte concrete. În plus, pe fondul celui mai mare exerciţiu financiar multianual european 2021-2027, încă nu ştim nimic sigur şi concret.

 

Fondurile europene nerambursabile ce pot fi accesate prin programele dedicate agriculturii şi care ar putea salva zeci şi sute de mii de entităţi implicate în agricultură şi, pe cale de consecinţă, ar aduce un aport semnificativ economiei şi dezvoltării, în special celor rurale, sunt aşteptate cu disperare. Întrebările sunt extrem de numeroase, aşteptările şi nevoile sunt enorme, în timp ce reacţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este una minimală. Cu foarte mare greutate, MADR a anunţat perioadele de lansare a submăsurilor aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)- Măsuri de tranziţie şi forma finală a grilei de selecţie.Vorbim de un calendar, atenţie, orientativ şi probabil via Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în care termenele şi datele clare şi precise sunt înlocuite de sintagmele „sfârşitul lunii iulie” şi „a doua jumătate a lunii august” pentru submăsurile:

 • 17.1- Prime de asigurare a culturilor, plantelor şi animalelor
 • 9.1- Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol
 • 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
 • 6.3- Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
 • 16.4- Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare
 • 16.4a- Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol
 • 6.2- Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale
 • 6.4- Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole
 • 4.1- Investiţii în exploataţii agricole
 • 4.2- Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole
 • 4.2a- Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol
 • 4.3- Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, componenta infrastructură de acces agricolăAstfel, după cum se poate vedea, pentru unele dintre cele mai importante submăsuri dintr-un program ce are la dispoziţie miliarde, toţi cei care au nevoie de fondurile europene absolut vitale au la dispoziţie doar probabilităţi şi termene vagi, după care ar trebui să se ghideze şi în pregătirea documentaţiei necesare! Una deloc uşoară.La asta adăugându-se şi faptul că, în continuare, singurul criteriu de care ţine cont MADR este cantitatea în detrimentul calităţii şi al actualizării legislaţiei specifice în aşa fel încât reprezentanţii agriculturii româneşti să poată beneficia de un suport cu adevărat concludent.Ca şi măsurile acordate firmelor afectate de COVID-19, mi-e teamă că şi PNDR-ul se transformă într-o acţiune populistă, încropită în grabă, superficial, fără niciun interes real de obţinere a rezultatelor şi obiectivelor pentru care a fost creat, nefundamentat şi neadaptat pe realitatea actuală românească şi europeană. Un alt program şi alte miliarde care se pierd fără să-şi atingă ţinta pe care actualii guvernanţi îl vor trece la capitolul realizări, dându-l exemplu pozitiv de fiecare dată când vor fi întrebaţi ce au făcut pentru agricultura românească.Între timp, inundaţiile fac ravagii, agricultura şi satele româneşti stagnează, banii europeni se pierd din incapacitatea de lucru responsabil, competent şi adaptat nevoilor reale, iar pentru România unei Europe în care agricultura modernă devine de la o zi la alta o realitate şansele se împuţinează cu fiecare zi cu care MADR ne oferă doar informaţii şi suport orientative şi probabile.Pe această cale, solicit public ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros, să ne comunice în ce fel a adaptat programele MADR la noua politică comună agricolă şi care sunt măsurile concrete de până acum pentru susţinerea agriculturii româneşti în aşa fel încât ea să devină una cu adevărat sustenabilă şi modernă, adaptată epocii în care trăim.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close