Social

DECLARAȚIE DE PRESĂ primită de la doamna deputat Georgeta-Carmen Holban (Grupul parlamentar al PSD) La Mulţi Ani, Armatei Române!

Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima oară la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară data de 25 octombrie.

 

Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele romanilor ca ziua în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei.După 23 august 1944, România a avut o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite. Armata Română trebuia să contribuie la efortul de război al aliaţilor cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenţiei de Armistiţiu, semnată la 12/13 septembrie 1944, dar aceste forţe au crescut constant, în pofida dificultăţilor întâmpinate în cooperarea militară româno-sovietică.Ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-vest a României, începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operaţiunea ofensiva „Debreţin”, planificată şi condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivele acesteia fiind atinse în 25 octombrie 1944, când au fost eliberate localităţile Carei şi Satu Mare. Semnificaţia victoriei este dată de eliberarea teritoriului naţional, ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940.Deşi victorioşi pe câmpul de luptă, ostaşii Armatei Române aveau să suporte consecinţele unui proces de transformare bazat pe realităţile postbelice. Supravieţuitorii au fost mult timp ostracizaţi şi marginalizaţi, în mod deosebit cei situaţi în afara graniţelor României, pentru vina de a fi luptat pentru apărarea teritoriului naţional.Astfel, la 25 octombrie, România sărbătoreşte Ziua Armatei, ca simbol al păstrării independenţei şi suveranităţii naţionale. Momentul este unul de evocare a faptelor de arme ale înaintaşilor, în locuri precum Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăşti, Mărăşeşti sau Oituz.Cu ocazia acestei zile, ne plecăm frunţile cu pioşenie în memoria celor care şi-au vărsat sângele pentru ca noi să avem un viitor şi ţara noastră să continue să existe pe harta lumii ca stat unitar. Privim în urmă cu recunoştinţă şi spre viitor cu speranţă, ştiind că Armata Română este şi acum garantul integrităţi noastre naţionale!La Mulţi Ani, Armatei Române!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close