Social

DECLARAȚIE DE PRESĂ primită de la doamna deputat Denisa-Elena Neagu (Grupul parlamentar al USR) Reabilitarea blocurilor făcută „gratuit” de Robert Negoiţă: 89% banii locuitorilor, doar 11% fonduri europene

Robert Negoiţă vrea schimbarea din pix a legislaţiei pentru a obţine puteri depline în managementul financiar al proiectelor de reabilitare termică a blocurilor.

Primarul şi-ar fi dorit ca în şedinţa Consiliul Local Sector 3 de ieri să treacă rapid şi fără o reală dezbatere un proiect prin care primăria ar fi putut achita contribuţia proprie a asociaţiilor de proprietari în proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Schema s-ar fi aplicat şi retroactiv pentru sumele cu scadenţă acum, în 2021. Astfel, Robert Negoiţă ar fi putut minţi locuitorii sectorului 3 că reabilitările au fost făcute ”gratuit”. În realitate, sumele ar fi acoperite tot din banii celor 300 de mii de persoane care contribuie la bugetul local, prin taxe şi impozite.

Consilierii USR Sector 3 s-au opus vehement acestui proiect care ar vinde o minciună. Reabilitările nu au fost deloc gratuite până acum şi nici nu au fost acoperite în proporţie de 85% din finanţări europene nerambursabile, cum susţine primarul Robert Negoiţă.Aproximativ 7300 de lei este suma suportată de fiecare plătitor de taxe şi impozite din sector, după calculele făcute de consilierii USR:

  • 6666 lei cotă pentru fiecare contribuabil din sector necesară rambursării creditelor de 2 miliarde de lei contractate direct de primărie. Fără să socotim şi dobânzile aferente.
  • 616 lei per contribuabil pentru restituirea a 185 milioane lei obţinuţi din fonduri europene nerambursabile. Această sumă reprezintă corecţii pentru neregulile constatate la deconturile din finanţările prin fonduri europene în valoare totală de 589 milioane lei.În realitate, din totalul cheltuit pentru reabilitarea blocurilor din Sectorul 3, doar 404 milioane de lei sunt finanţări europene nerambursabile. Adică 11% din totalul cheltuit de administraţia Negoiţă.Primarul nu este acum la prima încercare de schimbare din pix a legislaţiei. Disperat să-şi acopere defectuosul management financiar, în iulie 2021 administraţia Negoiţă a transmis propunerile de schimbare a legislaţiei privind finanţarea proiectelor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe către mai multe instituţii ale statului – Camera Deputaţilor, Senat, Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Demersul său nu a dat rezultatele scontate. Și nu pentru că USR şi alte formaţiuni politice se opun, ci pentru că jurisprudenţa europeană este extrem de clară: cofinanţarea trebuie suportată de beneficiarul direct, în acest caz de asociaţiile de proprietari.Poate acum este momentul ca primarul sectorului 3 să vină în faţa locuitorilor şi să le explice că nimic nu este gratis şi că reabilitarea blocurilor este susţinută de fiecare dintre ei. Chiar şi de cei care nu beneficiază aceste lucrări. Ar fi un exerciţiu de onestitate.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close