Social

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 8 septembrie 2020, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe din Republica Coreea, Kang Kyung-wha, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

De asemenea, la invitația șefului diplomației române, ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, doamna Kang Kyung-wha, a susținut o intervenție în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în calitate de invitat special.

Discuția dintre cei doi înalți demnitari a avut loc în continuarea întrevederii bilaterale deosebit de fructuoase dintre cei doi miniștri, care s-a desfășurat în marja reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Asia-Europe Meeting (ASEM) de la Madrid, la 16 decembrie 2019, și în contextul aniversării, în anul 2020, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Coreea.

În cadrul convorbirii telefonice, ministrul Bogdan Aurescu a salutat dinamismul dialogului politic bilateral, care reflectă profunzimea Parteneriatului Strategic de peste un deceniu, dintre România și Republica Coreea, singurul stat din Asia-Pacific cu care România a încheiat, până în prezent, un Parteneriat Strategic, în anul 2008.

Cei doi miniștri au agreat, totodată, implementarea agendei ambițioase de contacte la nivel înalt, inclusiv printr-o vizită a ministrului Kang Kyung-wha la București.

Cei doi miniștri au convenit totodată să coopereze aprofundat pentru valorificarea, la potențialul real, a oportunităților de afaceri și pentru impulsionarea investițiilor, de interes special fiind sectorul cooperării nucleare civile.

Cei doi miniștri au avut un schimb aprofundat de opinii privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Ambele părți au salutat colaborarea bilaterală foarte bună, mai ales în perioada de vârf a acesteia, subliniind oportunitatea continuării schimbului de bune practici pe această temă, între cele două state. Ministrul român al afacerilor externe a felicitat Republica Coreea pentru modul eficient în care a gestionat criza pandemică și a mulțumit, totodată, pentru sprijinul și deschiderea partenerilor din Republica Coreea de a furniza echipamente de protecție sanitară, România fiind primul stat aliat care a accesat mecanismul Strategic Airlift Capability, dezvoltat de NATO, pentru a transporta aceste echipamente esențiale din Coreea de Sud, în martie și respectiv, aprilie 2020.

Totodată, au fost abordate teme de interes, inclusiv pe palier multilateral, inclusiv în ceea ce privește cooperarea dintre cele două state în domeniul candidaturilor la organizații internaționale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close