Social

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell referitoare la atacul asupra navei „Mercer Street”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 3 august 2021, o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, cu privire la atacul asupra navei „Mercer Street”, la inițiativa părții române, în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse de România până acum.

Șeful diplomației române și Înaltul Reprezentant Josep Borrell au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări despre atacul cu dronă care a avut loc la 29 iulie 2021 asupra navei “Mercer Street”, în urma căruia și-au pierdut viața un cetățean român și unul britanic, precum și asupra implicațiilor politice și de securitate ale acestuia.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat gravitatea incidentului și a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României și a altor parteneri internaționali, pe baza informațiilor disponibile, Republicii Islamice Iran. De asemenea, ministrul român a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ținte civile, precum și impactul acestui incident asupra libertății de navigație în regiune, în conformitate cu dreptul internațional în domeniu. De asemenea, a prezentat evaluarea părții române asupra implicațiilor politice și securitare ale acestuia.

În context, ministrul român de externe a pledat pentru solidaritate din partea Uniunii Europene și pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunității internaționale.

Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a informat despre demersurile diplomatice realizate în urma incidentului și a precizat că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum și demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să mențină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluții.

La rândul său, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a exprimat condoleanțe pentru decesul cetățeanului român și a evidențiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape și activ evoluțiile în acest caz.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close