Social

Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), Summitul liderilor mondiali, Glasgow, Regatul Unit, 1 noiembrie 2021

Principalele rezultate ale Summitului liderilor mondiali

Summitul liderilor mondiali din 1 noiembrie 2021 a lansat cea de a 26-a Conferință a părților (COP26) la Convenția Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. În perioada 31 octombrie‑12 noiembrie, COP26 reunește cele 197 de părți la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC). Printre acestea se numără UE și toate statele membre ale acesteia.

Delegația UE este condusă de președintele Consiliului European, Charles Michel, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul sloven, Janez Janša, reprezentând președinția slovenă a Consiliului UE.

Luând cuvântul în numele UE, împreună cu președinta von der Leyen, președintele Michel a subliniat că omenirea trebuie să acționeze acum pentru a limita încălzirea globală.

„Omenirea a purtat un război împotriva naturii: trebuie să ne oprim. Planeta Pământ este singura noastră casă. Trebuie să limităm încălzirea globală la 1,5 °C. Acum este momentul să acționăm împreună.”

Președintele Charles Michel

În cadrul evenimentului liderilor „Dezbatere privind acțiunea și solidaritatea – deceniul critic”, dedicat solidarității cu țările cele mai vulnerabile, președintele Michel a enumerat domeniile-cheie asupra cărora trebuie să se concentreze comunitatea internațională:

  • mobilizarea fondurilor publice
  • colaborarea cu sectorul privat
  • stabilirea prețului carbonului
  • coerența politicilor economice

Conferința COP26

Conferința este găzduită de Regatul Unit, care deține președinția COP26, în parteneriat cu Italia. Programată inițial pentru 2020, aceasta a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

În cadrul COP26, părțile trec în revistă progresele obținute în ceea ce privește angajamentele pe care și le-au asumat în temeiul obiectivului Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală cu mult sub 2 °C față de nivelurile preindustriale și de a continua eforturile de limitare a acesteia la 1,5 °C.

Declarațiile liderilor din cadrul summitului pregătesc terenul pentru negocierile dintre părți cu privire la un document final care urmează să fie adoptat la sfârșitul conferinței.

Obiectivele COP26

Conferința din acest an asupra schimbărilor climatice are patru obiective principale:

  • asigurarea unui nivel net al emisiilor egal cu zero în plan mondial până la jumătatea secolului
  • menținerea nivelului încălzirii globale în apropierea valorii de 1,5 grade față de nivelurile preindustriale
  • angajamentul de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an până în 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor negative ale schimbărilor climatice
  • finalizarea setului de norme de orientare privind punerea în aplicare a Acordului de la Paris

Aceste obiective ar trebui realizate prin angajamente colective și individuale solide la Glasgow, inclusiv prin prezentarea de către părți a unor contribuții ambițioase stabilite la nivel național (CSN).

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close