Social

COMUNICAT DE PRESĂ primit de la preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, domnul deputat Mihai Weber (Grupul parlamentar al PSD) Nepăsarea guvernanţilor pune în pericol recunoaşterea operei lui Brâncuşi la UNESCO

Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” Brâncuşi de la Târgu Jiu este din nou pe punctul de a nu fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după mai multe tentative eşuate. Dosarul va fi dezbătut zilele următoare, în cadrul celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care are loc la Fuzhou (China).

 

Reamintim că dosarul a fost depus ca ”memorial al Primului Război Mondial”, iar experţii independenţi ai UNESCO au recomandat, în 2018, recunoaşterea valorii sale universale. Tot în 2018, Comitetul Patrimoniului Mondial, la cea de-a 42-a sesiune, a hotărât să suspende pentru doi ani includerea siturilor asociate cu conflicte istorice recente, pentru ca experţii să analizeze dacă memorialele de război sunt în acord cu principiile UNESCO.Se ştie de câteva luni bune că trei grupuri de experţi independenţi au recomandat ca, de acum încolo, să nu mai fie acceptat în UNESCO niciun dosar cu monumente asociate unui război. Imediat ce am preluat preşedinţia Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, am avut mai multe întâlniri pe acest subiect cu Delegatul Permanent al României la UNESCO, cu specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului, cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Afacerilor Externe, practic, cu toţi cei implicaţi. Mereu am atras atenţia că există riscul să ne trezim din nou în situaţia de a vedea Dosarul Brâncuşi amânat. Guvernul României este cel care are atribuţii în relaţia directă cu UNESCO. Noi, comisia, suntem doar un organism legislativ şi consultativ.Înţeleg că abia acum reprezentanţii României fac demersuri pentru ca decizia atât de tranşantă să fie reanalizată, dar mă tem că este cam târziu. România putea încerca din timp să nuanţeze punctul de vedere categoric al experţilor şi să solicite să se ţină seama şi de valoarea artistică a operei, nu doar de încadrarea acesteia la categoria ”memoriale de război”. Consider că totul se face pe ultima sută de metri şi pe genunchi, deşi se ştia realitatea de multă vreme. Este dezamăgitor şi ruşinos că singura operă monumentală a lui Constantin Brâncuşi ajunge în situaţia ingrată de a fi abordată doar ca un memorial de război, nu ca o operă cu valoare universală excepţională, pentru că autorităţile române au fost impasibile şi, din nou, nu şi-au făcut temele la vreme.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close