Social

COMUNICAT DE PRESĂ primit de la Grupul parlamentar al PNL Iniţiativă legislativă: Românii afectaţi de fauna cinegetică vor primi mai repede contravaloarea daunelor produse

Patru deputaţi PNL au depus la Parlament în data de 29 iunie a.c. o iniţiativă legislativă care înlesneşte plata despăgubirilor în urma daunelor produse de fauna cinegetică.

 

 

Astfel, potrivit expunerii de motive ce a fost întocmită de iniţiatori, daunele din intravilan şi extravilan ce sunt produse de fauna cinegetică vor fi „suportate de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare”. Proiectul de act normativ nu are impact bugetar pentru că stabileşte clar faptul că “după plata despăgubirilor, în termen de 6 luni, autoritatea publică centrală (…) se îndreaptă, pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin suportarea acestor despăgubiri, împotriva gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză care a produs paguba”.Iniţiatorii subliniază că acest proiect de lege nu este îndreptat împotriva gestionarilor faunei cinegetice, ci are scopul de a uşura plata despăgubirilor. Proiectul vine în urma sesizărilor primite din partea celor afectaţi, iniţiatorii atrăgând atenţia că gestionarii faunei ginecetice îi despăgubesc foarte greu pe cei afectaţi din lipsa fondurilor sau a modului extrem de birocratic de lucru. Altfel spus, proiectul de lege îşi propune clarificarea mecanismului de suportare a daunelor şi de diminuare a timpului de aşteptare pentru persoanele prejudiciate.Este esenţial ca utilizatorii culturilor agricole să beneficieze de protecţia necesară, să le fie protejate eficient drepturile de natură patrimonială, să fie despăgubiţi dacă le sunt încălcate aceste drepturi sau dacă li se cauzează prejudicii. Pe termen lung, iniţiativa poate contribui la limitarea pierderilor financiare din zona producţiei agricole, acest sector economic având un impact social foarte mare.Cei patru iniţiatori sunt: Radu Moisin, Ioan Cupşa, Costel Șoptică şi Emil Dumitru. Lor li s-au adăugat, în calitate de semnatari, alţi 27 de deputaţi PNL. Iniţiativa legislativă poate fi consultată accesând următorul link- http://s.go.ro/a59zz500.

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close