Social

COMUNICAT DE PRESĂ primit de la doamna deputat Raisa Enachi (Grupul parlamentar AUR) 144 ani de la Independenţa de Stat a României!

Ziua de 9 mai are o semnificatie importantă pentru poporul român, cât şi pe plan mondial graţie evenimentelor însemnate asociate acestei date istorice.

Istoria ne aminteşte că cel mai important moment pentru România a fost în anul 1877 când, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe, declara, în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, ruperea oricăror legături cu Imperiul Otoman, proclamând independenţa de stat: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”, aceeaşi Adunare a Deputaţilor vota şi o moţiune care prevedea că „războiul între România şi Turcia, ca rupere a legăturilor noastre cu Poarta şi independenta absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”. Independenţa s-a produs după aproape cinci secole de luptă împotriva dominaţiei otomane.

Un alt eveniment deosebit marcat la această data este victoria dobândită împotriva nazismului, victorie la care, ţara noastră a avut o contribuţie demnă de toată consideraţia. La 9 mai 1945, sub loviturile forţelor Naţiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiţionat, moment ce a consfinţit şi încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale în Europa şi consimţea Ziua Victoriei Naţiunilor Unite.Al treilea eveniment, a fost în anul 1950, când s-a facut primul pas pentru realizarea Uniunii Europene. La acel moment, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, asemeni altor state europene, „să pună bazele concrete ale unei federaţii europene, indispensabile pentru mentinerea pacii”. Prin iniţiţiativele, demersurile întreprinse, precum şi prin eforturilor conjugate, Uniunea Europeană înseamnă, azi, pentru cetăţenii ei, mai puţine frontiere, mai multe oportunităţi, egalitate de şanse, libertate şi justiţie socială.Europa trebuie să fie un loc în care oamenii împacă diverse interese naţionale către un viitor comun cu obiective comune, acţionând cu bună credinţă şi perseverenţă.Uniunea Europeană este ceea ce noi cetăţenii facem din ea, în fiecare zi!Glorie eternă eroilor trecuţi în istorie, care au făcut sacrificiul suprem pentru neam şi Țară!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close