Social

AGENDA SPAȚIU2030, FINALIZATĂ ÎN TIMPUL PREȘEDINȚIEI ROMÂNEȘTI COPUOS, ADOPTATĂ DE ONU

Cea de-a 76 Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat luni, 25 octombrie 2021, rezoluția privind Agenda Spațiu2030. Rezoluția a fost propusă de Comitetul ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), prezidat de dr. fiz. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Textul Agendei Spațiu2030 reprezintă rezultatul a trei ani de negocieri între statele membre, fiind adoptată de UN-COPUOS în acest an la cea de-a 64-a sesiune a Comitetului COPUOS.

La finalul dezbaterilor din plen de luni, Adunarea Generală a adoptat textul rezoluției intitulat „Agenda ONU Spațiu2030 — utilizarea științelor și tehnologiilor spațiale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

„Explorarea spațiului cosmic și a resurselor acestuia în mod pașnic aduce beneficii pentru toți cetățenii planetei, în condițiile în care trăim într-o societate în care infrastructurile spațiale sunt critice pentru funcționarea vieții cotidiene”, explică dr. Marius-Ioan Piso.

Activitățile spațiale ne oferă prognoze meteorologice mai exacte decât oricând, științele spațiale contribuie la protecția ecosistemelor, conservarea mediului natural, observarea și combaterea efectelor urbanizării, ale defrișărilor și deșertificării, la îmbunătățirea sistemelor de avertizare în cazul dezastrelor naturale sau la oferirea de date științifice pentru managementul efectelor încălzirii globale, pentru a menționa doar câteva aplicații. Tehnologiile spațiale au un impact direct asupra cetățenilor, fie că vorbim de faptul că ne ajută să ne găsim drumul în vacanță sau că ne aduc acces la Internet în zonele cele mai defavorizate. Însă “spațiul poate fi și un motor de accelerare a progresului către îndeplinirea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă”, precizează președintele ROSA.

Textul rezoluției a fost rezultatul lucrărilor Comitetului Organizației Națiunilor Unite pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), al cărui președinte este Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, pentru perioada septembrie 2020 – iulie 2022.

Agenda ONU Spațiu2030 a prins formă încă din 2018, ca un document central al eforturilor COPUOS de utilizare a resurselor oferite de spațiul extra-atmosferic pentru îmbunătățirea vieții pe Pământ.

Pe lângă reafirmarea viziunii strategice a Națiunilor Unite cu privire la beneficiile utilizării pașnice a resurselor oferite de spațiul extra-atmosferic, documentul are patru obiective majore, construite în jurul a patru concepte centrale: economie spațială, societate spațială, accesibilitatea resurselor spațiale și diplomație spațială.

Implementarea agendei se va face prin participarea statelor membre într-o serie de proiecte, programe, platforme și mecanisme regionale și internaționale deja existente sau în curs de coagulare: UNISPACE+50, UN-SPIDER, centre regionale pentru științe și tehnologii spațiale afiliate ONU, Space4Water, The World Space Forums etc, sau inițiative precum The Open Universe, Space for Youth, Space for women, Space law for new space actors.

Prin adoptarea rezoluției, Agenda ONU Spațiu2030 devine un document de referință în cadrul Națiunilor Unite, sintetizând viziunea statelor membre asupra utilizării pașnice a spațiului extra-atmosferic și oferă mecanisme prin care beneficiile tehnologiilor spațiale pot fi aduse pe Pământ și integrate în societate, pentru îmbunătățirea vieților noastre. Totodată, Agenda Spațiu2030 redefinește cum este înțeles “spațiul” în structura Națiunilor Unite și aduce un angajament al statelor membre de a extinde utilizarea științelor și tehnologiilor spațiale pentru atingerea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, dar și a Acordului Climatic de la Paris și a Cadrului de la Sendai pentru reducerea riscurilor de dezastre.

Dr. Marius-Ioan Piso a declarat: „A fost un privilegiu pentru mine să prezidez cea de-a 64-a sesiune a UN-COPUOS în care Statele Membre au ajuns la un text final al Agendei Spațiu2030 dupa trei ani de negocieri.”

Un rol important în realizarea documentului l-a avut și președintele de onoare al Agenției Spațiale Române (ROSA), Dumitru Dorin Prunariu, fiind unul dintre cei doi Vice-Președinți ai Grupul de Lucru Agenda Spațiu2030.

România s-a alăturat UN-COPUOS începând cu 1959, numărându-se astfel printre membrii fondatori ai acestuia. Totodată, România deține pentru a doua oară Președinția UN-COPUOS într-un timp destul de scurt, fapt care demonstrează încă o dată rolul pe care țara noastră îl are în diplomația internațională din domeniul spațial.

Mai multe detalii puteți găsi la acest link.

Credit: COPUOS

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close