Politică

Violeta Alexandru întreprinde măsuri concrete pentru ca cei care au lucrat în străinătate șă-și primească pensia cât mai repede

Violeta Alexandru împreună cu europarlamentarii români lucrează la elaborarea unui proiect care să devină lege la nivel european. Prin această lege se dorește ca, termenele foarte mari pentru primirea deciziei de pensionare, pentru cei care au lucrat în străinătate să fie reduse la  minimum. Pe această temă, vă expunem ultima postare a Violetei Alexandru:

„Am convingerea că lucrurile bune se fac în echipă. Lucrez alături de colegii mei, europarlamentarii liberali, la o propunere de modificare a Regulamentelor Europene ((CE) nr. 883/2004 și (CE) nr. 987/2009) privind schimbul de informații din domeniul sistemelor de securitate socială în sensul includerii unui termen precis – 6 luni, spre exemplu (având în vedere corespondența dintre state) – pe care toate statele membre să îl urmărească în schimbul de informații/în soluționarea dosarelor. În Regulamentul European nr. 883/2004 scrie că schimbul de informații între state (necesar pentru emiterea deciziei de pensie) se face într-un termen rezonabil. În Regulamentul European nr. 987/2009, de aplicare a regulamentului 883/2004, scrie că schimbul de informații se face în termenele prevăzute în legislația națională. Problema aici este că fiecare stat are termenul propriu astfel încât nu există o coordonare reală între state ceea ce blochează cu lunile soluționarea dosarelor.

Dacă reușim, autoritățile naționale nu vor mai da vina unele pe altele și oamenii vor ști care este termenul limită până la care li se procesează dosarul pe pensie comunitară. Astăzi, oamenii așteaptă pensia după o lună – două de la momentul în care depune documentele și întreabă apoi disperați, chiar și 2 ani de zile, ce se întâmplă. În acel moment apare ping-pong-ul de responsabilitate între casa de pensie din țara de origine și cea din țara în care persoana a muncit. Chiar nu se poate să dureze cu anii emiterea unei decizii. Sunt drepturi ale oamenilor care au muncit.

2,3 ani așteaptă românii pentru pensia comunitară. Când întrebi cum este posibil: de vină este celălalt stat (răspunde greu în schimbul de informații). Este adevărat, procesul este puțin mai complicat decât la pensia națională dar nici 2, 3 ani nu poate dura. Este dreptul unui om care a muncit să primească pensia. Ca dovadă că, dacă la începutul mandatului meu erau mii de dosare cu Italia, în România s-au putut recupera în jumătate de an. Deci, #sepoate. Prin implicare.

Anul trecut am știut că soluția de moment este mobilizarea funcționarilor prin urmărirea, până la nivel de ministru, a ritmului de soluționare a dosarelor, prin co-interesarea inclusiv a miniștrilor muncii din Italia sau din Spania (țările selectate pentru că aveau cele mai multe restanțe), prin mobilizarea atașaților de muncă (mai ales în Italia, doamna atașat de muncă a fost foarte eficientă). M-au bucurat toate mesajele românilor noștri din Italia, Spania, Portugalia care și-au primit, în sfârșit, drepturile. După ani de așteptare.

Totuși, rezolvarea acestor dosare nu poate ține, la nesfârșit, de fixarea la nivel de ministru a unui obiectiv în acest sens. Căutam de anul trecut o soluție instituțională, cum ar fi fixarea unor termene în cadrul legal. Nu se poate, nu se poate, mi se tot spunea. Câte opinii juridice ceri pe acest subiect, atâtea păreri. O altă problemă este aceea că până anul trecut, România rămăsese singura țară care nu implementase sistemul EESSI – Electronic Exchange of Social Security Information – sistemul informatic european care ajută instituțiile din statele membre să facă schimb de informații în formă digitală, fără a mai tipări și trimite cu poșta documentele de la un stat la altul. Am insistat în mandatul meu ca CNPP să implementeze acest sistem cât mai urgent posibil. Va deveni operațional în curând.

Dacă este necesar ca pentru drepturile românilor (în obținerea, într-un termen cu adevărat rezonabil, comparabil cu cel național (45 de zile) a pensiei comunitare) să se ajungă la modificarea legislației europeane, de ce nu? Este greu? Posibil. Știu sigur că este dreptul oamenilor să primească pensia la scurtă vreme după încetarea activității.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close