Politică

USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate

USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educația pentru sănătate în școli, reexaminare cerută de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2020.

 

În Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, parlamentarii USR PLUS au votat pentru reexaminare și au depus patru amendamente care să corecteze legea, oferind și garanțiile necesare pentru eliminarea unor temeri ale altor parlamentari, dar toate amendamentele au fost respinse.

Amendamentele USR PLUS aveau ca scop asigurarea sănătății copiilor și adolescenților și vizau de la eliminarea articolului de lege care schimbă sintagma „educație sexuală” în „educație sanitară” și care condiționează participarea la aceste ore de acordul părinților, la introducerea orelor de educație sexuală din clasa a V-a, predarea orelor de către cadre medicale și posibilitatea ca părinții să-și retragă copiii de la aceste ore.

„Cererea de reexaminare venită de la președintele țării a fost votată din complezență de către colegii din coaliție, pentru a se deschide dezbaterile în comisie, iar, după trei ore, am ajuns la un vot în care să lăsăm legea neschimbată, în ciuda numeroaselor propuneri de deblocare. Vestea bună pentru România este că legea a fost deblocată, mergând la plenul Senatului. Vestea rea pentru noi toți este că partea din România care își dorește reforme instituționale robuste va trebui să (mai) aibă răbdare, nu doar cu „țara din jurul nostru”, dar și cu politicienii trecutului care votează în funcție de teama cea mai mare. Cuvintele „încredere”, „curaj”, „reformă” nu fac parte din vocabularul lor”, a arătat Ștefan Pălărie, senator USR PLUS.

„Dacă nu le oferim adolescenților și tinerilor informații și explicații în mod organizat, la școală, ei își vor lua informația singuri de unde pot, de pe Internet, de pe TikTok sau de pe alte rețele sociale. Statisticile arată că 9 din 10 băieți și 6 din 10 fete au accesat conținut pornografic înainte de 18 ani. E absurd să crezi că mai poți opri accesul copiilor și tinerilor la tehnologie și la informația la care vor să ajungă. Este aproape imposibil ca părinții din ziua de azi să știe sau să verifice pe ce site-uri rătăcesc copiii lor, ce informație se găsește acolo și cine o gestionează. Dacă vrem să dăm dovadă de responsabilitate reală, trebuie să elaborăm rapid un cadru legislativ care să permită o predare adecvată vârstei copiilor”, a explicat Irineu Darău, senator USR PLUS.

Raportul privind reexaminarea legii va fi dezbătut luni, 14 iunie, în plenul Senatului.

Reamintim că, în iunie 2020, șapte parlamentari PNL și PSD au introdus într-un proiect de modificare a Legii 319/2019 un amendament care a înlocuit „educația sexuală” cu „educația sanitară” și care a condiționat participarea elevilor la ore de acordul părinților.

România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, peste 700 de fete cu vârste sub 15 ani devenind mame, cea mai mare incidență și mortalitate din cauza cancerului de col uterin din UE, iar unul din patru tineri a contractat o boală cu transmitere sexuală. O cercetare din 2015 arată că lipsa educației sexuale costă România circa 33 de milioane de euro pe an.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close