Politică

USR PLUS, inițiativă pentru unificarea dosarului de declarare a copilului la naștere cu cel pentru alocația de stat pentru copil

Senatorii USR PLUS Ștefan Pălărie și Irineu Darău au depus o inițiativă legislativă menită să simplifice depunerea dosarului pentru alocația de stat pentru copii, astfel încât cererea să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a nașterii copilului.

Ștefan Pălărie: „Există în Constituție și în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocație de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituție, respectiv la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială. Atât obligația de declarare a nașterii, cât și dreptul la alocație debutează simultan și se raportează la același moment: nașterea copilului. Inițiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a nașterii să fie completat cu actele necesare obținerii alocației.”

Inițiativa legislativă modifică Articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii astfel încât stabilirea dreptului de alocație de stat pentru copii se va face în baza actelor din care rezultă îndeplinirea condițiilor de acordare a acestui drept, depuse concomitent cu documentația necesară declarării nașterii. De asemenea, în cazul în care reprezentantul legal al copilului dorește să renunțe la alocație, acesta adresează primarului unității administrativ-teritoriale unde s-a înregistrat nașterea o cerere scrisă în acest sens.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale are la dispoziție 60 de zile, de la intrarea în vigoare a legii, să emită ordinul de ministru care să reglementeze acordare alocației pentru copii.

Irineu Darău: „Este ineficient și incorect ca părintele/reprezentantul legal să depună două dosare cu șină la 2 instituții diferite ale statului, deși ambele operațiuni privesc copilul și intervin în același moment. Practic, astăzi, sarcina părintelui/reprezentantului legal este mult îngreunată de birocrația depunerii a două dosare separate. De asemenea, funcționarii statului sunt încărcați cu două dosare care privesc același copil.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close