Politică

Strigătul mut a lui Adrian Năstase din „tomberonul rebuturilor politice”

Pentru cei care nu îl cunosc, sau pentru cei care au uitat, precizăm că, Adrian Năstase a fost președintele PSD-ului și prim-ministru din partea acestei formațiuni politice în perioada 2000-2004.

În calitate de rebut politic, nebăgat în seamă nici măcar de foștii săi colegi din PSD, cu nostalgia vremurilor de odinioară și cu dorința acerbă de a reveni în prim-planul politicii românești, Adrian Năstase o face pe sociologul. Adrian Năstase le „propune” celor de la PSD ca, el să fie imaginea partidului pentru parlamentarele din decembrie. Pentru a fi mai convingător, Adrian Năstase spune că, cel care a câștigat alegerile în Cornu (candidatul PSD) a fost asociat cu numele său și a câștigat alegerile cu peste 70%. Prin acest exemplu, Adrian Năstase lasă să se înțeleagă ca același scor l-ar obține PSD-ul dacă el ar fi imaginea partidului. Până să fie imaginea PSD-ului, la alegerile din decembrie 2020, Cotidianul Național Gazeta Civica, îi recomandă lui Adrian Năstase să rămână în continuare pe tușă, măcar pentru o eternitate din următoarele motive: A fost dovedit ca fiind corupt, motiv pentru care a suferit două condamnări și a acumulat o avere imensă pe care nu a reușit să  o justifice niciodată. Dar pentru a vă edifica asupra analizelor efectuate de Adrian Năstase, vă expunem integral postarea de pe blogul său personal:

 

„Rezultatele votului de duminica pot fi vazute in diferite feluri – la nivel national, la nivelul judetelor, la nivelul fiecarei localitati. Pot fi privite prin prisma dinamicii partidelor, a prestatiei candidatilor, etc.

Votul pentru locale, mai ales cel de la nivelul consiliilor judetene, reprezinta insa cel mai bun „sondaj” inaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Cu 30% vot politic, Psd risca, dupa parlamentare, sa petreaca inca patru ani in opozitie. Voturile dreptei insumeaza peste 50%.

Ce se poate face? E foarte complicat, mai ales ca Iohannis si Pnl nu vor, in niciun caz, sa fie amanate parlamentarele in 2021, stiind care vor fi costurile politice ale unei viitoare politici de austeritate. In plus, in buna traditie romaneasca, dupa rezultatele la locale, se va intensifica migratia politica, generata si de pericolul unor epurari din administratie.

In 2004, la alegerile locale din iunie, Psd a obtinut 32% la votul politic. Am considerat rezultatul insuficient pentru parlamentarele ce urmau in toamna. Am luat diferite masuri, unele nepopulare, inclusiv la nivelul conducerii (ceea ce m-a costat la prezidentiale) dar la parlamentare partidul a obtinut 37%.

Nu-mi place sa dau sfaturi dar nu cred ca acceptand o anumita inertie care inseamna si acceptarea unui statut politic secundar sau afirmand cu mandrie ” noi suntem in opozitie”, partidul poate re-echilibra scena politica romaneasca.

Cand vom avea datele finale, voi reveni cu o analiza mai ampla.

PS La Cornu, in Prahova, primarul Cornel Nanu, candidatul Psd, a castigat un nou mandat cu 70% din voturi. In perioada campaniei electorale, el a fost asociat de adversarii sai politici cu fostul presedinte Adrian Nastase.”

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close