Politică

Sorin Bumb: Am insistat pentru găsirea unei soluții viabile pentru Roșia Montană, care să permită protejarea și integrarea în UNESCO

Sorin Bumb, senator de Alba: „Astăzi am avut onoarea să iau parte la reuniunea organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, eveniment ce a avut și menirea de a marca împlinirea a 65 de ani de prezență românească în UNESCO.

Pentru județul Alba, subiectul este unul foarte important. Avem două monumente cuprinse în patrimoniul mondial UNESCO – Cetatea Dacică de la Căpâlna și Biserica Fortificată de la Câlnic și alte trei monumente înscrise pe lista de așteptare. Și mai multe monumente sunt deja în pregătire pentru a fi înscrise pe lista de așteptare. De 5 ani, însă, totul este blocat de un vid legislativ, de un nesfârșit val de dezbateri, amânări și contestări.
Ca Senator de Alba, voi urmări cu mare atenție acest subiect. Acest blocaj legislativ să fie rezolvat urgent și patrimoniul UNESCO din județul Alba și din România să poată beneficia de oportunitățile de finanțare europeană, care îi conferă întâietate. De asemenea, în condițiile redeschiderii treptate a turismului, aceste obiective sunt poli de atracție turistică deosebit de importanți, certificarea UNESCO fiind o marcă internațională a valorii.
În ședința de astăzi, am insistat și pentru găsirea unei soluții viabile pentru Roșia Montană, care să permită protejarea și integrarea în UNESCO a patrimoniului de acolo, fără a limita însă dezvoltarea locală a comunității”.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close