Politică

Solidaritatea UE în vremuri dificile. Soluțiile USR PLUS

Cu ocazia Zilei Europei, europarlamentarii USR PLUS Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Vlad Botoș și Nicu Ștefănuță au participat la conferinţa online „Solidaritatea UE în vremuri dificile. Decidem viitorul împreună”, organizată de Biroul Parlamentului European în România.
Subiectele dezbaterii au fost importanţa solidarităţii europene, dar şi viitorul Europei, pornind de la cea mai importantă provocare pe care UE a avut-o de înfruntat în 2020: pandemia de COVID-19.

Această criză globală ne-a expus nu numai vulnerabilitățile și problemele structurale, dar a fost și o ocazie pentru ca UE să dea dovadă de forță, hotărâre și solidaritate, care a fost exprimată prin măsuri financiare concrete.

„Atunci când Italia a venit spre UE în februarie 2020 și a trebuit să le arătăm buzunarele goale ale UE în privința solidarității, a fost un moment în care UE a înțeles că așa nu se poate și că trebuie să avem mecanisme solide. Și am pornit de la acel Mecanism de Protecție Civilă, pentru care eu am fost responsabil în Parlamentul European și, prin acel mecanism, am reușit să aducem cetățeni ai UE înapoi din țări țerțe ale lumii, am reușit să achiziționăm și să pregătim rezerve strategice, pe care chiar România le-a găzduit”, a declarat Nicu Ștefănuță.

În rândul acestor mecanisme de sprijin, agenda socială joacă un rol crucial.

„Indiferent de afilierea politică, politicile sociale trebuie să reprezinte o prioritate. Nimeni nu trebuie să rămână în urmă, iar dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile în societatea noastră, nu doar că nu înțelegem ce înseamnă solidaritatea, ci ne punem valorile democrației în pericol. Pentru că temerile și nesiguranța acestor persoane vor fi apoi exploatate prin mesaje populiste sau naționaliste, extremiste, care nu oferă soluții”, a arătat Dragoș Pîslaru.

De cealaltă parte, Ramona Strugariu și Vlad Botoș au vorbit despre importanța Conferinței privind viitorul Europei, despre rolul Parlamentului European și ce ar trebui să se schimbe la nivel european.

„În primul rând Parlamentul European, probabil cea mai angajată instituție în dezbatere, trebuie să provoace această dezbatere permanent.
În al doilea rând, el are niște obiective și pentru sine, pentru ce înseamnă instituția în viitorul Europei. Vocea sa trebuie să conteze mai mult. În anumite segmente foarte importante, el trebuie să poată să aibă acest drept de inițiativă legislativă pentru a propune oamenilor proiecte care să le îmbunatățească viețile. În al treilea rând, în viitorul Europei, Parlamentul European chiar trebuie să își exercite acest control democratic al instituțiilor comunitare în mod real, inclusiv pentru zona euro”, a argumentat Ramona Strugariu.

„Piața internă, știm cu toții ce beneficii aduce acest important proiect, trebuie să meargă mai departe până la o mult mai ușoară circulație a mărfurilor. În prima parte a pandemiei am văzut că nu a funcționat așa cum ne-am fi dorit cu toții.
Aici vorbim de posibilitatea ca agricultorul român, micul sau marele producător să poată să își vândă marfa oriunde în UE. Fără birocrație în plus, fără dificultăți întâmpinate la granițe. În aceste momente dezbatem proiecte de armonizare legislativă, însă aceste eveniment vor hotărî până unde mergem cu armonizarea. În domeniul protecției consumatorului, trebuie să mergem până la o legislație unică pentru că toți europenii trebuie aceleași drepturi, dar produse sigure și de calitate, indiferent în ce regiune a UE cumpără produsele”, a spus, la rândul său, Vlad Botoș.

VIDEO
De Ziua Europei, pe 9 mai, de la ora 13:00, USR PLUS lansează Manifestul privind Viitorul Europei, într-un nou eveniment live – https://bit.ly/3f2uEVT.
Vă invităm pe fiecare dintre voi să vă exprimați opinia despre viitorul nostru, atât la acest eveniment cât și în cele care vor urma de-a lungul anului.

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close