Politică

REZOLUȚIA CONSILIULUI ESA DESPRE UTILIZAREA ARIANE 6 ȘI VEGA-C

Statele membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au convenit asupra condițiilor pentru utilizarea lansatoarelor Ariane 6 și Vega-C și au cerut ESA să propună o foaie de parcurs pentru soluții noi și inovatoare de transport spațial pentru următorul deceniu, precum și un cadru pentru demonstrațiile pe termen scurt.

Rezoluția convenită de statele membre ale ESA la jumătatea lunii august stabilește condițiile pentru primii trei ani de exploatare a noilor lansatoare ale Europei — Ariane 6 și Vega-C, la portul spațial european din Guyana Franceză.

Plecând de la nevoile de lansare ale instituțiilor europene și analizând contextul volatil al pieței mondiale de servicii de lansare, statele membre au ajuns la un acord privind importanța unei baze stabile și sigure pentru exploatarea acestor noi vehicule de lansare, astfel încât Europa să aibă garantat accesul la spațiu.

Modelul revizuit de exploatare se bazează pe o cerere anuală medie de servicii de lansare pentru patru vehicule Ariane 6 și două Vega-C. Au fost de asemenea convenite condițiile de preț pentru serviciile de lansare standard.

Statele Membre au stabilit, în plus, principiile de bază pentru a menține capacitatea industrială strategică, în cazul unei cereri mai mari pentru servicii de lansare — fie instituționale, fie comerciale.

Mai multe detalii puteți găsi la acest link.

Credit ilustrație: ESA – D. Ducros

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close