Politică

Respect pentru Violeta Alexandru, care vrea să implementeze măsuri concrete pentru sprijinirea persoanelor cu dezabilități

Există legislații prin care angajatorilor cu peste 50 de angajați l-i se oprește o taxă pentru persoanele cu dezabilități. De regulă, acești bani intră în „marele sac al bugetului național”. Violeta Alexandru își dorește deschiderea unui cont separat, în care să fie virate sumele ce sunt oprite de la angajator pentru persoanele cu dezabilități. Inițiativa este una lăudabilă, motiv pentru care ne înclinăm cu respect în fața Violetei Alexandru, iar cititorilor noștri le expunem ultima postare a Violetei Alexandru, pe această speță:

 

„Din sumele obligatoriu a fi plătite statului de către angajatorii cu mai mult de 50 de angajați (care nu au angajat 4% persoane cu dizabilități din număr total angajați) aș vrea să se constituie un fond distinct în cadrul Bugetului din care să se acopere cheltuielile necesare derulării unor programe de sprijin adaptat pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii. Obligația există și acum (este din 2006 în cadrul legal), oricum angajatorii plătesc acești bani (toți sau jumătate din suma rezultată, cu restul achiziționând produse de la unități protejate autorizate; cert este că o sumă de bani ajunge la stat din neacoperirea procentului de 4% persoane de dizabilități angajate). Să o spunem cât mai clar, din acești bani încasați la buget astăzi se acoperă diverse cheltuieli ale statului.

Constituirea unui fond din aceste încasări oferă inclusiv posibilitatea de a se vedea câți angajatori plătesc, ce sume, etc. Eu sunt pentru măsuri care aduc ordinea în orice sistem. Colegele mele cu care am lucrat acest proiect – Gabriela Horga, Mara Calista – toate consultările cu Ministerul Finanțelor au sprijinit finalizarea proiectului pentru că inițial ni se spusese că …. ce credeți … nu se poate!

Mulțumesc tuturor organizațiilor neguvernamentale cu care m-am consultat în această perioadă. Ai spune că n-ar trebui să fie o mare problemă la un proiect cu doar câteva articole. Ei bine, am luptat puțin ca să îl finalizăm și să ne asigurăm că nu întâmpină rezistență de la depunere. Vedem ce se întâmplă pe circuitul legislativ.

Firmele nu plătesc niciun ban în plus prin acest proiect, nu este vorba despre nicio taxă suplimentară. Ci de o justă organizare și folosire a resurselor pentru atingerea unui obiectiv despre care vorbim mult dar fără rezultate importante – sprijinirea, prin ANOFM și ANPDCA, a persoanelor cu dizabilități pentru a-și găsi un loc de muncă.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close