Politică

Reducem sărăcia: Proiectul USR PLUS de indexare a ISR cu rata inflației, adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat astăzi proiectul legislativ inițiat de Adrian Wiener în 2018 și care prevede indexarea anuală a ISR (Indicatorul Social de Referință) cu rata inflației.

Este categoric un pas înainte pentru reducerea inechităților sociale și scăderea numărului de români care trăiesc în sărăcie sau risc de excluziune.

ISR reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire.

În prezent, ISR are o valoare de 500 lei, neschimbată- atenție- din anul 2008, deși această valoare poate fi modificată prin hotărâre a Guvernului.

Este evident că anual, valoarea coșului zilnic evoluează, iar accesul persoanelor vulnerabile la produse și servicii primare este din ce în ce mai restrâns.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România s-a angajat să protejeze persoanele aflate în situație de sărăcie și să le asigure necesarul zilnic într-un mod nearbitrar și coordonat.
Din acest motiv am propus indexarea anuală cu 100% din rata inflației, care este un indicator obiectiv al creșterii medie a prețurilor. Totodată, indicele inflației este un mecanism independent și autonom, care decuplează zona prestațiilor sociale de arbitrarul politic.

Aceasta indexare se va face începând cu anul viitor și va permite categoriilor vulnerabile să beneficieze de un ajutor real până la momentul în care vor ajunge la un echilibru financiar.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close