Politică

Proiect USR PLUS: Limitarea prin lege a interimatelor la conducerea spitalelor

Deputatul USR PLUS Adrian Wiener a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la conducerea spitalelor.

Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de “pixul politic”.

Se estimează că majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare. Această stare de fapt exclude selecția competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor. De asemenea, în multe situații, perpetuarea stării de interimat conduce la limitarea directorilor la activitatea curentă a spitalului fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată.

Pornind de la o petiție inițiată de Declic și semnată de zeci de mii de români, deputatul USR PLUS Adrian Wiener a propus modificarea Legii Sănătății după cum urmează:
– limitarea la o singură perioadă de 6 luni a interimatelor managerului și ale celorlalți membri ai comitetului director,
– posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim 3 luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate.

Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției, iar USR PLUS are ca obiectiv principal eliminarea corupției din sistemul de sănătate.

Mai multe detalii – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19415

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close