joi, aprilie 18, 2024

FMI recomanda Romaniei sa elimine cotele scazute de TVA si impozitarea progresiva. Rezultatul: preturi mai mari la alimente si locuinte

Share

Fondul Monetar International (FMI) recomanda continuarea reformelor fiscale in Romania pentru a reduce deficitul bugetar cu 2% din produsul intern brut (PIB), scrie Economedia.ro.

Potrivit FMI, pachetul de masuri fiscale adoptat in septembrie este un prim pas spre consolidarea fiscala, insa deficitul in 2023, adica diferenta dintre veniturile si cheltuielile publice, va fi de 6% din PIB.

Potrivit institutiei financiare, trebuie, prin urmare, luate masuri suplimentare.

Aceasta critica taxa de vanzare de 1% pentru companiile multinationale si taxa de 2% pentru banci.

„In special, reducerea unor scutiri de taxe reprezinta un pas inainte. Cu toate acestea, unele masuri – in special noile taxe pe vanzari – nu sunt in conformitate cu bunele practici si ar trebui reconsiderate”, afirma FMI.

Institutia spune ca sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a obtine venituri suplimentare de cel putin 2% din PIB, pe langa castigurile obtinute din recentul pachet fiscal, „pentru a plasa deficitul bugetar pe o traiectorie sustenabila pe termen mediu, asigurand in acelasi timp ca toti contribuabilii isi platesc partea lor echitabila”.

TVA si cota progresiva de impozitare

„Simplificarea TVA si a impozitului pe venitul persoanelor fizice (inclusiv eliminarea lacunelor si a privilegiilor fiscale) ar trebui sa fie elemente-cheie ale unei astfel de reforme. Odata realizate acestea, ar trebui luata in considerare reintroducerea impozitarii progresive a veniturilor”, precizeaza FMI.

In prezent, Romania aplica o cota generala de TVA de 19% si o cota de impozitare de 9% pentru alimente, locuinte, instalatii solare si fotovoltaice, alimente organice si pompe de caldura.

De asemenea, Romania avea o cota de impozitare de 5% pentru locuinte, dar aceasta cota a fost majorata recent. Singurele bunuri care mai sunt supuse unei cote de TVA de 5% sunt cartile, ziarele, revistele si manualele scolare.

  • O simplificare a TVA inseamna eliminarea cotelor reduse. Acest lucru ar duce automat la cresterea preturilor la alimente, locuinte, panouri sau pompe de caldura.
  • In prezent, impozitul pe venit este de 10 %, impozitul pe profitul societatilor comerciale este de 16 %, iar impozitul pe dividende este de 8 %.
  • Acestea au fost de 16% pana acum cativa ani, cand PSD a mutat toate contributiile sociale de la angajator la angajat, ceea ce a obligat si guvernul sa reduca impozitul pe venit de la 16% la 10% pentru ca salariile romanilor sa nu scada.
  • Privilegiile fiscale la care face referire FMI sunt scutirile de taxe si contributii pentru tehnologii IT, antreprenori, cercetatori, industria alimentara si agricultori. Potrivit PNR, acestea trebuie sa fie desfiintate.
Citeste si
„Avem O Veste Proastă Pentru Cei Care Credeau Că Ne Va Pica Sistemul”. Ministrul De Finanțe Spune Că în Sistemul E-Factura Au Fost Preluate Deja Peste 2,7 Milioane De Facturi

Atentie la cresterile de pensii

FMI sustine, de asemenea, ca noua lege a pensiilor ar duce la reduceri de cheltuieli pe termen lung, dar ca ar crea costuri fiscale initiale care ar putea pune in pericol eforturile de reducere a deficitului.

Pentru a evita acest risc, aceste costuri trebuie sa fie introduse treptat si implementate cu atentie.

PSD a anuntat ca pensiile vor creste cu 40% anul viitor, odata cu intrarea in vigoare a noii legi si cu efectuarea unei recalculari.

Problema deficitului

Chiar si cu majorarea taxelor din acest an, Romania se lupta sa tina cheltuielile sub control in acest an. Țara noastra trebuie sa ajunga la un deficit de 4,4% din PIB in acest an si de 3% din PIB in 2024, conform angajamentelor luate cu Comisia Europeana.

Dar tara noastra negociaza cu Bruxelles-ul pentru a creste tinta de deficit la 5,5% in acest an si anul viitor.

In 2024 vor avea loc mai multe runde de alegeri, inclusiv alegeri pentru Parlamentul European, alegeri locale, alegeri prezidentiale si alegeri parlamentare.

Sursa link

Citeste si...

Citeste si...