Politică

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a secretarului de stat pentru afaceri europene al Republicii Franceze, Clément Beaune

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 14 septembrie 2021, pe Clément Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului pentru Europa şi al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, aflat în vizită de lucru în România.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi pe marginea principalelor dosare europene și internaționale, inclusiv în perspectiva preluării de către Franța, în primul semestru al anului 2022, a mandatului de Președinție a Consiliului UE. De asemenea, au evidențiat nivelul excelent al relației bilaterale dintre România și Franța, pe baza  Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, precum şi amploarea cooperării bilaterale în numeroase sectoare de activitate. Cei doi oficiali au discutat despre punerea în aplicare a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, semnată la nivel de premieri anul trecut, ministrul român de externe subliniind necesitatea unui dialog aprofundat româno-francez, inclusiv pe teme strategice și de securitate.

Discuțiile celor doi oficiali cu privire la dosare europene de actualitate au reliefat similitudinea de viziuni între cele două state, atât România, cât și Franța sprijinind o Uniune Europeană puternică, unită și rezilientă.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat disponibilitatea României pentru o cooperare strânsă în vederea întăririi eficienței acțiunii Uniunii Europene, atât în plan intern, cât și extern, astfel încât să poată fi obținute rezultate concrete în beneficiul cetățenilor. În ceea ce privește agenda internațională, cele două părți au evidențiat necesitatea unei viziuni strategice şi a unei acțiuni externe întărite a Uniunii Europene, pe măsura rolului său global în contextul provocărilor actuale de securitate. Totodată, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea unor progrese privind obiectivele strategice ale României privind aderarea la spațiul Schengen, respectiv la OCDE.

De asemenea, a avut loc un schimb de vederi cu privire la relațiile cu Republica Moldova și la Parteneriatul Estic. În context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că victoria forțelor pro-europene din Republica Moldova a demonstrat puterea transformatoare a UE și a subliniat necesitatea unei asistențe constante a Uniunii și a statelor membre pentru eforturile de reformă ale autorităților de la Chișinău, astfel încât acest exemplu să fie replicat în întreaga regiune și a reiterat sprijinul României pentru efortul de reformă și parcursul european ale Republicii Moldova şi întreaga deschidere a părții române pentru cooperarea româno-franceză în acest scop.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat necesitatea formulării la nivel european a unor răspunsuri adecvate așteptărilor legitime ale partenerilor care manifestă voința politică necesară implementării reformelor europene și înregistrează performanțe. Astfel, în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic (PaE), ministrul afacerilor externe a pledat pentru stabilirea unei viziuni strategice, pe termen lung pentru PaE și a subliniat necesitatea adoptării unor obiective care să conducă la rezultate concrete și ambițioase.

Programul oficialului francez a mai inclus consultări politice cu secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Iulia Matei.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close