Politică

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 1 septembrie 2021, la sediul MAE, pe Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, aflat în vizită oficială la București.

Șeful diplomației române i-a urat succes Președintelui Parlamentului Republicii Moldova în îndeplinirea obiectivelor legate de implementarea reformelor asumate și de modernizarea Republicii Moldova în spirit european, exprimând încrederea că eforturile conjugate depuse de noile autorități de la Chișinău vor genera progrese și rezultate concrete, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. A evidențiat intensitatea dialogului politic bilateral și a evocat în acest sens recenta vizită a Președintelui României la Chișinău, la 27 august, care a reprezentat un puternic semnal privind sprijinul pe care România este gata să îl ofere Republicii Moldova pe multiple paliere.

Discuțiile celor doi oficiali au evidențiat pașii concreți în ceea ce privește relansarea cooperării bilaterale pe toate palierele, precum și perspectivele pozitive pentru avansarea proiectelor de interes strategic între România și Republica Moldova, în special în domenii precum energie și infrastructură, cu impact pozitiv asupra consolidării economice a Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au subliniat interesul comun pentru conectarea strânsă și ireversibilă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România, având în vedere sprijinul constant al țării noastre pentru Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene. În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a atras atenția asupra necesității implementării accelerate a întregii agende de cooperare bilaterală, în sensul discuțiilor avute cu prilejul vizitei sale la Chișinău la 23 iulie 2021.

De asemenea, ministrul Aurescu a arătat că România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european. În context, a arătat că România a promovat activ tema conflictelor prelungite la nivelul UE, iar subiectul  a fost inclus pe agenda Consiliului Afaceri Externe la propunerea ministrului român al afacerilor externe.

Președintele Legislativului de la Chișinău a expus prioritățile în materie de reforme, în special în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, modernizării și eficientizării administrației publice și atragerii de investiții în Republica Moldova. De asemenea, a mulțumit României pentru întregul sprijin acordat, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close