Politică

Planul Național de Relansare și Reziliență, lansat în dezbatere publică

Vicepremierul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea au lansat în dezbatere publică, vineri, documentul privind Planul Național de Relansare și Reziliență.

Dan Barna a declarat că documentul este rezultatul celei mai ample dezbateri din țara noastră, la care au participat asociații ale orașelor, municipiilor, consiliilor județene, asociații profesionale, structuri patronale, sindicate, ONG-uri, persoane fizice. În urma consultărilor, s-au înregistrat peste 1.700 de propuneri de reforme și investiții.

„PNRR este cel mai important program pentru dezvoltarea și reformarea României în următoarele decade. Programul are șase axe principale pe care sunt alocate aproape 30 miliarde de euro la Uniunea Europeană. Vorbim despre tranziția verde, transformarea digitală, coeziune socială, educație, sănătate, tema cea mai acută în această perioadă, și un pilon dedicat generațiilor viitoare”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat că banii europeni vor sprijini reformele și proiectele mature din domeniile esențiale din: educație, sănătate, mediu, transporturi, sistemul de pensii și reforme fiscale, sprijin bugetar pentru venitul minim de incluziune, măsuri de sprijin pentru dezvoltarea comunităților, reforma administrației și justiției.

„PNRR este despre reforme. Reprezintă un plan național de relansare. Sunt mândru că am inclus niște reforme esențiale pentru modernizarea României. Banii din acest program vor pune bazele dezvoltării pentru următorii 10 ani. Suntem într-un moment de restart ca națiune”, a transmis Cristian Ghinea, Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul a explicat că reforma sistemului de pensii va reașeza pe baze echitabile sistemul din țara noastră. În privința Educației, reforma va fi îndreptată către digitalizare și prevenirea abandonului școlar. În Sănătate, Cristian Ghinea a explicat că „vorbim despre reforma CNAS și digitalizarea relației medic – pacient.”

În privința mediului, PNRR va sprijini procesul de reîmpădurire, unde România se află sub media europeană, și implementarea unor sisteme digitale și moderne de urmărire a masei lemnoase pentru a preveni tăierile de păduri, dar și o reformă profundă a Romsilva.

„Sunt foarte mândru de alocările și reformele propuse. Aș vrea ca toata administrația publică să fie conștientă de cheltuirea banilor”, a conchis ministrul Cristian Ghinea.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close