Politică

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Reuniunea informală de tip Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 2-3 septembrie, la Reuniunea informală Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE care s-a desfășurat la Kranj, Slovenia, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului UE.

Agenda discuțiilor, pe durata celor două zile, a inclus analiza situației din Afganistan, relațiile UE-China, precum și situația migrației la granița cu Belarus. De asemenea, miniștrii europeni au avut un dejun informal cu ministrul afacerilor externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, permițând o discuție aprofundată pe subiectul relației dintre Uniunea Europeană și India. Subiectul privind abordarea UE cu privire la regiunea Golfului, inițial pe agendă, a fost amânat din lipsă de timp.

În ceea ce privește Afganistanul, miniștrii de externe europeni au discutat, pe larg, despre impactul actualei crize asupra intereselor strategice și obiectivelor UE și au evaluat posibilele demersuri și acțiuni care pot fi întreprinse atât la nivel european, cât și în cooperare cu parteneri instituționali și statali, pentru susținerea eforturilor de evacuare a cetățenilor europeni și afgani care nu au putut fi evacuați, acordarea de asistență umanitară populației civile, precum și sprijin în plan securitar.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea preliminară a României cu privire la situația din Afganistan și posibilele riscuri pe care această criză le poate avea atât asupra regiunii, cât și asupra UE. Ministrul român de externe a exprimat preocupare cu privire la respectarea drepturilor omului, cu precădere a femeilor și copiilor și a atras atenția asupra situației umanitare, care este una critică, milioane de persoane deplasate în plan intern având nevoie de sprijin urgent.

Referindu-se la demersurile care ar trebui avute în vedere la nivel european, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că este prioritară o acțiune europeană coordonată pentru a reuși evacuarea cetățenilor afgani care au legături cu statele UE și a cetățenilor europeni rămași în această țară – în condițiile în care mai mulți miniștri europeni au informat că nu au reușit evacuarea tuturor cetățenilor proprii care doreau aceasta. Ministrul Aurescu a informat în acest context că România a reușit să evacueze toți cetățenii români (49) care și-au exprimat această opțiune.

Ministrul român al afacerilor externe a menționat, de asemenea, că este necesară continuarea coordonării cu ONU, NATO, SUA și alți parteneri privind implicarea în Afganistan, inclusiv în privința comunicării strategice și a combaterii dezinformării. Coordonarea la nivel internațional, alături de consolidarea cooperării cu statele învecinate Afganistanului, rămân esențiale pentru asigurarea respectării angajamentelor internaționale și pentru gestionarea multiplelor consecințe ale acestei crize. De asemenea, ministrul Aurescu a punctat faptul că orice relaționare cu actualii deținători de facto ai puterii din Afganistan nu trebuie să echivaleze cu o recunoaștere de jure a acestora.

Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a subliniat că această criză nu trebuie să afecteze proiectul consolidării relației transatlantice, punctând că trebuie contracarate orice narative, promovate din afara sau din interiorul UE în acest context, care să încerce crearea de falii între UE și SUA.

Miniștrii europeni au agreat necesitatea acordării de asistența umanitară pentru a evita adâncirea crizei și au avut un schimb de opinii privind situația drepturilor omului, aspecte de securitate (terorism, extremism), migrația și cooperarea cu statele învecinate pentru gestionarea multiplelor consecințe ale crizei din Afganistan. Astfel, au agreat stabilirea unei prezențe UE la Kabul care să fie coordonată de Serviciul European de Acțiune Externă și care să sprijine evacuarea cetățenilor europeni și afgani care nu au putut fi evacuați, precum și coordonarea cu partenerii regionali și internaționali, inclusiv crearea unei platforme de cooperare cu Afganistanul. A fost de asemenea discutată o serie de repere care să fie avute în vedere ca bază pentru relationarea UE cu autoritățile de facto din această țară (angajamentul talibanilor că țara nu va servi drept bază pentru exportul de terorism, respectarea de către aceștia a  drepturilor omului, mai ales a drepturilor femeilor, a statului de drept și libertății media, stabilirea unui guvern de tranziție incluziv și reprezentativ prin negocieri, acces liber pentru ajutorul umanitar, permiterea plecării cetățenilor străini și a celor afgani în situații de risc care doresc să plece, în conformitate cu Rezoluția recentă a Consiliului de Securitate ONU 2593 (2021), fiecare stat membru urmând a decide asupra cetățenilor afgani din categoriile vulnerabile pe care dorește să-i primească, fiind făcută trimitere la declarația miniștrilor de interne UE pe subiect din 31 august).

În ceea ce privește dezbaterea cu privire la relațiile UE-China, ministrul Aurescu a arătat că UE trebuie să identifice cele mai bune modalități pentru a consolida relația cu China, fără a renunța la fermitatea și unitatea esențiale în protejarea propriilor valori și interese, în concordanță cu principiile enunțate de Comunicarea Comună „EU-China: A Strategic Outlook” din martie 2019. În legătură cu criza din Afganistan, a arătat că evoluțiile din această țară reprezintă un subiect care poate fi inclus pe agenda discuțiilor cu China, pentru a evalua implicarea și rolul pe care aceasta l-ar putea juca în asigurarea securității și stabilității regiunii. A mai reliefat necesitatea coordonării strânse între UE și SUA și a reamintit importanța formatului de dialog UE-SUA consacrat Chinei.

În cadrul dejunului informal cu participarea ministrului afacerilor externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, oficialul român a precizat că rezultatele Summit-ului UE-India (Porto, 8 mai 2021) consolidează parteneriatul strategic UE-India, bazat pe valorile, împărtășite în comun, ale democrației, statului de drept și respectului pentru drepturile omului. A pledat pentru o relație solidă UE-India, în condițiile în care India reprezintă un partener important al Uniunii în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a valorilor democratice fundamentale. A evidențiat că India reprezintă un partener cheie pentru viitoarea strategie a UE pentru regiunea Indo-Pacific, în curs de elaborare, discuțiile cu oficialul indian oferind un mesaj clar și concret de angajament din partea UE față de relația cu această țară, dar și față de regiune.

Miniștrii europeni au mai abordat situația migrației la granița cu Belarus, care afectează trei state europene, Lituania, Letonia și Polonia. Oficialul român a exprimat solidaritatea cu partenerii europeni afectați și a condamnat instrumentalizarea migrației ilegale de către regimul Lukașenko.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close