Politică

Oana Ozmen: Noile reglementări europene în domeniul eficienței energetice trebuie să țină cont de inegalitățile sociale din cadrul statelor membre

Zilele acestea au fost adoptate de către Comisia Europeană propuneri importante vizând politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării.

Astfel, ținta de 32% energie produsă din surse regenerabile până în 2030 a devenit 40%. Pentru țara noastră este o veste îngrijorătoare dat fiind faptul că ne asumasem o țintă oricum dificil de atins și anume de 30.7% până în 2030, care acum, însă, va trebui mult ajustată.

„Implementarea Planului Verde European trebuie să țină cont de realitățile economice ale fiecărui stat membru pentru ca țintele alese pentru anul 2030 să fie sustenabile. Taxele propuse pe produsele energetice care nu sunt verzi pot pune în pericol dezideratul esențial al marelui proiect european pentru că, spre exemplu, din păcate, realitatea socială din țara noastră este chiar mai dură decât cifrele reci.

Sunt necesare investiții substanțiale în vederea renovării și eficientizării energetice ale clădirilor, și, în egală măsură, în dezvoltarea capacităților de producție a materialelor de construcții care să corespundă exigențelor de decarbonare.

Toate aceste propuneri trebuie însoțite de un cadru legislativ coerent și de proiecte concrete guvernamentale. În lipsa acestor măsuri, plata certificatelor verzi de către populație se poate dovedi o povară fiscală mult prea mare pentru mulți oameni. Acest lucru va duce, inevitabil, la o sărăcire energetică a populației cu efecte economice și politice pe termen lung.

De asemenea, sistemul bancar va avea un rol important în acest proces și trebuie concepută o strategie pe termen mediu și lung care să vină în sprijinul dezvoltării investițiilor în domeniul energiei și al eficienței energetice”, a declarat deputata USR PLUS Oana Ozmen.

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close