Politică

Monica Berescu (Grupul parlamentar al Alianţei USR PLUS) Pensiile parlamentarilor au fost desfiinţate. Urmează să eliminăm şi restul pensiilor speciale

Analiza sistemului de pensii din România arată cât de multe inechităţi există şi mai ales cât de mari sunt diferenţele privind valoarea pensiilor, în funcţie de categoriile de beneficiari.

 

 

Însăşi denumirea de “pensii speciale” creează frustrări prin faptul că realizează o alocare disproporţionată a drepturilor cuvenite în funcţie de criterii subiective şi nu în baza unei formule matematice care să respecte principiul contribuţiilor. În orice ţară modernă, veniturile la pensie sunt raportate la procentul cu care s-a contribuit din banii primiţi lunar sau anual sub formă de salariu dar şi din valoarea banilor economisiţi prin intermediul sistemelor de pensii private (cum ar fi pilonul III). Astfel, e normal ca o persoană ce a avut venituri mai mari să aibă o pensie mai mare pentru că fracţia depusă lunar în cont însuma mai mulţi bani adunaţi sub acelaşi procent de contribuţie.Cât de special trebuie să fii pentru a avea pensie suplimentară?Depinde în primul rând dacă deţii o funcţie cu multă putere de decizie sau faci parte din grupul majoritar, cel care se bucură mai mult sau mai puţin de ce hotărâri iau persoanele care deţin controlul. Cu alte cuvinte, această poveste specială a început cu intenţii bune dar apoi a fost adaptată şi preluată rapid de către parlamentarii din acele vremuri, care au văzut o oportunitate, prin funcţia lor şi rolul legislativ.Ce poate fi mai perfid decât să îţi acorzi singur venituri de mii de lei la pensie în timp ce peste 90% dintre vârstnici aveau pensii de câteva sute de lei. Într-adevăr, PSD a revoluţionat sistemul de pensii în 2006, în perioada în care a condus statul prin toate instituţiile cheie, de la preşedinţie până la guvern şi parlament. Au făcut asta doar pentru ei, pentru o mână de oameni care conduceau ţara prin funcţiile lor şi cărora le era frică de faptul că vor fi săraci când se vor pensiona. Acelaşi PSD care se lăuda la fiecare rundă de alegeri că vor mări salarii şi pensii, dar uitau să spună că vor face asta doar pentru ei. Deloc surprinzător, această retorică încă produce efecte, ceea ce arată fragilitatea unei părţi a cetăţenilor şi uşurinţa cu care pot fi amăgiţi pe termen scurt.Pentru a mări pensiile, trebuie să le desfiinţăm sau să le diminuăm semnificativ pe cele speciale astfel încât să fie echilibrat raportul dintre remuneraţie şi pensie. Coaliţia care a format guvernul a început cu un gest simbolic: a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor; adică ale acelei categorii care a iniţiat acest sistem nedrept, pe vremea lui Adrian Năstase.Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor reprezintă un gest de normalitate şi unul etic, care va permite o reformă esenţială, legislativă a sistemului, astfel încât să reparăm nedreptăţile create. Vom face asta prin proiectele depuse în Parlament şi va fi un proces foarte bine documentat, trecut prin grupuri de lucruri, prin comisiile de specialitate şi prin birourile permanente. Este un proces care necesită timp şi care va genera un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ce va admis inclusiv de Curtea Constituţională, în pofida sesizărilor ce vor fi depuse de cei care îşi vor pierde pensiile speciale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close