Politică

Merituoasa Violeta Alexandru mereu aproape de cei care au nevoie de ajutor

Perioada lungă de pandemie a zdruncinat afaceri de succes și a falimentat sute de afaceri mici. Unele dintre cele mai afectate domenii au fost cele din HORECA. În București, multe hoteluri au porțile închise de peste un an de zile. Violeta Alexandru și-a propus să ajute acest sector și nu numai. Acest aspect reiese din ultima declarație de presă pe care o redăm în continuare:

 

„Marile branduri din domeniul hotelier au reușit să treacă puțin mai ușor peste criză (a nu se înțelege că nu au fost afectate); au transferat modele de adaptare la criză de la o țară la alta. Mai greu a fost pentru micii hotelieri din București care nu sunt parte a unei rețele internaționale. O să ajung și la ei pentru a le înțelege nevoile. Interesante transformări despre care mi-au vorbit reprezentanții industriei hoteliere. Dau doar un exemplu: spații hoteliere reorganizate pentru a permite desfășurarea activităților de birou. Reamenajarea spațiilor deschise acolo unde erau folosite pentru alte scopuri. Nu a fost ușor pentru ei dar când vezi că oamenii au căutat soluții, îți dai seama că există o forță a antreprenorilor de a nu renunța, de a merge mai departe.

Despre București nu putem vorbi ca o destinație de vacanță cât mai degrabă ca una de business. Evenimentele s-au redus considerabil ca urmare a organizării acestora în format digital. Zona de business care asigura clientela hotelurilor din București s-a mutat și aceasta în sistem online. Este un semnal de alarmă în ce privește turismul în București – nu avem turism de agrement sau turism cultural în capitala României. Bucureștiul este doar un punct de tranzit pentru business și un centru de organizare evenimente mari (datorită spațiilor existente).

Din discuția avută despre cum putem reveni la o viață normală cât mai ușor și despre cum putem fi cât mai pregătiți în București am reținut și problema de personal cu care se confruntă acum în pandemie. Având activitatea, la început închisă și apoi diminuată, o parte din personal, și în București dar și în restul țării, s-a îndreptat către joburi prospere în perioada pandemiei: curierat, delivery, retail. Aproximativ 200.000 de oameni lucrau în 2019 în industria hotelurilor și restaurantelor, din care astăzi 30% s-au reorientat către alte domenii. Personal nou înseamnă investiții în calificare. Am primit, din nou, confirmarea, că cea mai eficientă formă de sprijin a statului este acordarea de fonduri direct angajatorilor pentru pregătirea personalului; niciodată formatorii selectați de stat nu vor ști mai bine ce fel de formare trebuie făcută pentru angajații unui antreprenor.

În condițiile scăderii numărului de clienți, marea provocare o reprezintă păstrarea prețurilor. În condițiile apariției, în acest domeniu, a industriei AIRBNB. O orientare mai bună a industriei hoteliere spre clienții fideli ar putea fi o soluție. Înțeleg foarte bine provocările acestui domeniu și obiectivul meu și al colegilor mei liberali din București este să fim aproape de toți cei care mențin o afacere în București. Nu vrem să pierdem niciun antreprenor, niciun loc de muncă.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close