Politică

Iuliana Scântei – atac voalat asupra Dianei Șoșoacă și a celor de la AUR

Scena politică românească a fost perturbată de apariția surprinzătoare a celor de la AUR. Atât discursul public a lui George Simion, cât și al Dianei Șoșoacă sunt mai radicale cu „accente dure” în discurs, în luări de poziție și în referirile la ceilalți politicieni. Pentru a stopa acest fenomen, cei din coaliția de guvernare consideră că trebuie „întărită” legislația care să nu permită ca acest comportament să devină o „normalitate cotidiană”. Fără a face referire la George Simion și la Diana Șoșoacă, Iuliana Scântei (Senator PNL), voalat ne vorbește despre un proiect de lege, care va „restabili normalitatea”. Pe această speță vă expunem ultima postare a Iulianei Scântei:

 

„71% dintre români consideră că în România discriminarea este un fenomen general, iar o treime dintre aceștia declară că au avut cel puțin o experiență în care au fost victime ale discriminării. Din păcate, actele singulare de discriminare s-au transformat în acte multiple de incitare la ură și violență, pe considerente multiple (rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă etc.). 65% dintre români apreciază că discursul public bazat pe ură s-a intensificat în ultimii ani și că e nevoie de măsuri concrete din partea autorităților pentru stoparea acestui fenomen.

Indiferent de motivele invocate, infracțiunile motivate de ură pot îmbrăca forme grave, putând afecta drepturi și libertăți individuale, inclusiv integritatea fizică și viața persoanei. Cele mai frecvente infracțiuni motivate de ură, pe criterii de etnie, rasă, religie, vârstă, gen, apartenență politică, sunt: agresiunea verbală (76%), agresiunea fizică (62%), amenințarea (53%), încălcarea/distrugerea proprietății (52%). În percepția publică din România, principalii promotori ai discursului la ură sunt: oamenii obișnuiți (23%), politicienii (21%) și mass-media (7%).

Deși România se confruntă cu un fenomen îngrijorător în privința discursurilor publice care promovează ura și a faptelor care incită la violență sau discriminare, există un număr redus de plângeri și dosare aflate în ancheta poliției sau în cercetarea penală a parchetelor și mult mai puține dosare finalizate și sancțiuni aplicate făptuitorilor.

Consider că sunt prioritare pe agenda oricărui politician orice acțiuni politice și legislative prin care să combatem discursurile publice de incitare la ură, violență sau discriminare, indiferent de mijloacele prin care se realizează sau de motive. În acest scop, împreună cu senatorii juriști ai Comisiei juridice, am votat, în această săptămână, o definiție cuprinzătoare pentru infracțiunea de incitare la ură sau discriminare (articolul 369 din Codul Penal), care să permită sancționarea eficientă a acestor fapte, indiferent că sunt îndreptate împotriva unui grup sau împotriva unei singure persoane.

Cât timp voi fi în Senatul României, nu voi tolera promovarea, de la tribuna Parlamentului, a urii și a intoleranței. Voi susține mereu ca astfel de fapte să fie pedepsite și dezavuate în mod public.”

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close