Politică

Iulia Popovici, ministru desemnat al Culturii: După atâția ani fără reforme structurale, este necesară o resetare a modului în care funcționează cultura în România

“Ministerul Culturii nu are de ce să fie cenușăreasa guvernelor. Cultura este un factor generator de bunăstare, întoarce unei comunități mult mai mult, inclusiv financiar și din perspectiva locurilor de muncă decât primește, știm asta uitându-ne la orașul Sibiu; și merge cultura, mereu, mână în mână cu educația”, a declarat ministrul desemnat al Culturii, Iulia Popovici, în cadrul audierii sale în Parlament în care a vorbit despre punctual despre ce urgențe și restanțe are sectorul cultural, precum și despre măsurile pe care le are în vedere pentru remedierea lor.

Iulia Popovici a coordonat politic și tehnic componenta de Cultură din cadrul PNRR în calitate de fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

 

În cadrul discursului său, Iulia Popovici a punctat următoarele obiective:

 

  • digitalizarea ministerului și alinierea salariilor la nivelul celorlalte autorități centrale;
  • susținerea organizării și derulării Programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii: principalele restanțe la nivel central privesc numirea unui comisar pentru această capitală și asigurarea finanțării pentru programul cultural și obiective de investiții;
  • finanțarea Muzeului Ororilor Comunismului în România – identificarea și asigurarea unui spațiu expozițional pentru această instituție;
  • aducerea la zi a Legii managementului instituțiilor publice de cultură – aceste instituții (teatru, muzeu etc) trebuie readuse în prim-planul comunității locale și naționale;
  • reforma sistemului de finanțare – pe lângă AFCN, ea trebuie să țintească spre creșterea implicării autorităților locale și creșterea ofertei culturale locale.

 

“După atâția ani fără reforme structurale, este necesară o resetare a modului în care funcționează și oferă servicii publice cultura în România (…) Însă, pentru ca reforma să fie reală, ea are nevoie de un acord politic mult mai larg la nivelul Parlamentului”, a subliniat Iulia Popovici.

Întrebată care este bugetul ministerului pe care îl va pune pe masa premierului desemnat și ce măsuri vizează mai concret pentru a creste accesul la actul cultural, în special în orașele mici, Iulia Popovici a răspuns:

„Anul asta, bugetul pe care l-a avut Ministerul Culturii a fost de 981 de milioane de lei. Un buget se construiește în funcție de nevoile pe care le comunică instituțiile. Tot ce pot să vă spun este că, în situația în care acest guvern va face bugetul, mă voi lupta pentru ca el să răspundă nevoilor sectorului, nevoilor instituțiilor și obligațiilor legale pe care le are Ministerul Culturii.

În ce privește accesul la cultură, după cum spuneam, în Programul Național de Redresare și Reziliență există condițiile pentru dezvoltarea unor politici publice care să crească acest acces. Una dintre investiții privește maparea ofertei de servicii publice culturale la nivel național, nu include bibliotecile pentru că acolo există o rețea și misiunea bibliotecilor e un pic mai complexă în așa fel încât să putem vedea clar care este disponibilitatea de servicii culturale la 50 de km de casă pentru fiecare.

Și cele două programe de finanțare au drept scop să testeze felul în care autoritățile locale și comunitățile pot răspunde unui tip de finanțare combinat, local și central, și pornind de la aceste două elemente, maparea ofertei de servicii culturale publice și funcționarea acestor programe-pilot, scopul final este dezvoltarea unor politici publice care, cum spuneam, să asigure accesul la servicii publice culturale la această distanță de maxim 50 de kilometri de casă”.

În final, ministrul desemnat al Culturii a subliniat că își dorește ca toate elementele culturii din România să fie sprijinite și să contribuie la un dialog național.

Audierea integrală a ministrului desemnat al Culturii, aici: https://youtu.be/uGxDpuYhbt4.

Pe larg, măsurile din programul de guvernare prevăzute pentru Cultură, aici: https://bit.ly/3jaaUmk.

(Foto: Inquam Photos/George Călin).

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close