Politică

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Președintele Adunării Generale ONU, Abdulla Shahid

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 20 septembrie 2021, în cadrul primei zile a segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) o întrevedere cu Preşedintele Adunării Generale a ONU, Abdulla Shahid, ministrul afacerilor externe al Republicii Maldive. Cu această ocazie, a avut loc un schimb de opinii asupra priorităţilor agendei politice a actualei sesiuni a Adunării Generale.

Şeful diplomaţiei române a transmis Preşedintelui Abdulla Shahid sprijinul României în vederea îndeplinirii priorităţilor mandatului său și a subliniat că, din perspectiva intereselor sale naționale, România este angajată în promovarea și consolidarea multilateralismului eficient și a ordinii internaționale bazate pe reguli, centrate pe ONU. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări că România susţine abordarea multilaterală în contextul eforturilor pentru depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19 și se pronunță pentru cooperare internațională ca parte a soluției, cu accent pe consolidarea rezilienței statelor și societăților.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul acordat de România pentru eforturile de combatere a pandemiei, atât la nivel multilateral prin susținerea platformei COVAX, cât și prin donațiile de vaccinuri efectuate către state din regiune, respectiv din alte zone geografice.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, eforturile României, în calitate de președinție a Comunității Democrațiilor / CoD (2019-2022) pentru a sprijini consolidarea rezilienței democrațiilor – de altfel aceasta fiind și tema celei de-a 10-a reuniuni ministeriale a CoD, pe care o va prezida ministrul român de externe la New York, în marja Adunării Generale ONU, pe data de 22 septembrie. Cu acest prilej, i-a mulțumit Președintelui Adunării Generale pentru că a acceptat să adreseze un mesaj în deschiderea reuniunii ministeriale.

Șeful diplomației române a subliniat necesitatea unui efort colectiv inclusiv la nivelul instituțiilor ONU pentru abordarea eficientă și găsirea de răspunsuri adecvate unor teme de interes major pentru statele ONU, cum ar fi schimbările climatice și, drept consecință a acestora, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, care afectează însăși existența unora dintre statele mici insulare. Din această perspectivă, Bogdan Aurescu a prezentat demersurile efectuate la nivelul Comisiei ONU de Drept Internațional (CDI), în calitatea sa de membru al acestui organ subsidiar al Adunării Generale și de co-președinte al Grupului de Studiu al CDI dedicat temei creșterii nivelului marilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional. A arătat că aceste demersuri sunt de natură să contureze răspunsuri concrete unei probleme de interes major pentru peste o treime din statele lumii afectate direct de acest fenomen produs de schimbările climatice, respectiv pentru încă o treime din statele lumii indirect afectate.

Președintele Adunării Generale a ONU a mulțumit oficialului român pentru sprijinul României în îndeplinirea obiectivelor de pe agenda sesiunii curente a Adunării Generale, apreciind implicarea activă a României în susţinerea multilateralismului eficient.

În acest context, Președintele Adunării Generale a ONU a arătat că va participa cu interes la deschiderea celei de a 10-a Conferințe Ministeriale a CoD, care va fi găzduită de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 22 septembrie, la New York, în format virtual, în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale ONU.

În acest context a exprimat apreciere pentru rezultatele președinției române a CoD, precum și pentru contribuția sa în cadrul CDI.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat despre modalitățile cele mai eficiente de implementare a echilibrului de gen în instituțiile naționale și la nivel ONU,  respectiv pentru promovarea tinerilor, ministrul român de externe exprimând susținerea pentru inițiativele în acest scop ale Președintelui Adunării Generale și prezentând rezultatele bune obținute în acest sens la nivelul MAE român.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close