Politică

Gazeta Civică, la inițiativa mai multor cetățeni emite prezenta, scrisoare deschisă către parlamentul României prin care solicităm anularea art. 42,51 83, 84 și 85 din legea 208/2015 care vizează alegerea membrilor parlamentului României.

sursă foto: facebook

Câteva precizări importante: prin legea 208/2015 parlamentul României a stabilit modul de alegere a senatorilor și deputațilo. În acest sens parlamentul a hotărât înființarea a 41 circumscripții electorale aferente celor 41 de județe, a 42 a circumscripție a fost alocată Municipiului București iar a 43 a circumscripție a fost alocată diasporei.

Prin articolele mai sus enunțate majoritatea toxică din parlamentul României existentă la data emiteri legi, care în linii mari deține și acum majoritatea prin articolele mai sus enunțate a stabilit că cetățeni români au drept de vot la alegerile parlamentare doar dacă în ziua votului se află în perimetrul circumscripției electorale unde are domiciliul sau reședința. Majoritatea toxică și anti democrată în mod pervers coaliția majoritară condusă la acea vreme de Ponta și Tariceanu au elaborat în mod pervers aceste articole bazându-se pe faptul că peste 5 milioane de români sunt plecați din țară, adică cei care votează altceva decât PSD. PRIN ACESTE ARTICOLE (42,51,83,84 ȘI 85 DIN LEGEA 208/2015) PSD ȘI ACOLIȚI SĂI DIN PARLAMENT ȘI-AU PROPUS SĂ ELIMINE DE LA VOT CETĂȚENII ROMÂNI CARE NU AU DOMICILIUL SAU REȘEDINȚA ÎN DIASPORA, ADICĂ ÎN JUR DE 5 MILIOANE DE VOTANȚI. De asemenea li s-au anulat dreptul de vot tuturor cetățenilor care în ziua votului se află în afara circumscripției electorale din varii motive cum ar fi:

 1. Studenții aflați la studii.
 • Persoane aflate la tratament la o clinică în afara circumscripției electorale.
 1. Persoane care și-au cumpărat pachete de vacanță.
 • Transportatori (șoferi de tir, șoferi transport persoane, piloți de avioane împreună cu personalul aflat la bord, transportatori marfă).
 1. Persoane aflate la diverse ocazii (nunți,botezuri,înmormântări)
 2. Sportivi angrenați în competiții sportive.
 3. Persoane aflate în delegație de serviciu.
 • Perosane aflate la munci sezoniere (zilieri)
 1. Cetățeni români plecați la munci sezoniere în țară sau străinătate în afara perimetrului circumscripției electorale.

Am expus această listă cu persoane care în ziua votului din diverse motive nu se pot afla în perimetrul circumscripției electorale și cu siguranță lista este incompletă.

PSD-ul recunoaște dreptul la vot doar a românilor care au domiciliul sau reședința în diaspora, adică conform statisticilor INS peste 600.000 de români (pentru alegerile din 2016).

Ce este sfidător și strigător la cer este faptul că toată clasa politică și mass-media recunoaște oficial că în diaspora sunt peste 5 milioane de cetățeni români, adică un sfert din populația țări. Pentru 5 milioane de cetățeni români aflați în diaspora PSD în bătaie de joc a alocat doar 2 senatori și 4 deputați.

 

Domnilor care dețineți majoritatea în parlamentul României

vă somăm ca în regim de urgență să anulați articolele 42,51,83,84 și 85 din legea 208/2015 care îngrădesc și condiționează dreptul la vot al românilor, de altfel aceste articole încalcă art. 36 alin.1 din constituția României care garantează dreptul la vot, de asemenea aceste articole adaugă la art 36. Alin2 din constituția României și alte categorii de cetățeni cărora le este interzis dreptul la vot adică pe lângă alienați mintal și cei care prin hotărâre judecătorească le este interzis dreptul la vot, majoritatea PSD și acoliți săi au adăugat și cetățeni Români care în ziua votului nu se află fizic în perimetrul circumscripției electorale. Aceste articole vin în contradicție și cu convenția europeană a drepturilor omului și cu declarația universală a drepturilor omului, pe care statul român le-a adoptat.

DE CE SĂ NE VOTĂM DOAR PARLAMENTARI DIN CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ UNDE AVEM DOMICILIUL SAU REȘEDINȚA CÂND:

 • PARLAMENTUL ROMÂNIEI NU FUNCȚIONEAZA PE CIRCUMSCRIPȚII ELECORALE
 • După alegeri nimeni nu mai vorbește de circumscripții electorale ci de coaliție majoritară.

Legile nu sunt emise la nivel de circumscripție electorală ci la nivel național, de asemenea articolele mai sus enunțate (42,51,83,84 și 85 din legea 208/2015) intră în contradicție si cu art.69 alin.1 din constituția României „Art. 69 – Mandatul reprezentativ

 • În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.„

Art.25 din constituția României precum și tratatele internaționale semnate de statul român garantează libera circulație a persoanelor. Ce avem?

Avem două articole (36 alin.1 din constituția României) care garantează dreptul la vot și cităm:
„Art. 36 – Dreptul de vot

(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.„

și (art.25 alin.1 din constituția României) care garantează dreptul la liberă circulație și cităm

 „
Art. 25 – Libera circulaţie

(1) Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.„

După cum am arătat sunt două drepturi ambele garantate de constituția României (dreptul la vot și dreptul la liberă circulație). Aceste drepturi nu le negociem și somăm parlamentul României să emită legile în conformitate cu cele stipulate în constituția României și în tratatele internaționale semnate de statul român. În concluzie solicităm anularea articolelor 42,51,83,84 și 85 din legea 208/2015. De asemenea solicităm ca cetățeni români să poată vota pe liste suplimentare în orice secție de votare din cadrul oricărei circumscripției electorale. Nu poate fi invocat turismul electoral întrucât sistemele de scanare ale cărților de identitate anulează această posibilitate.

P.S: Prezenta scrisoare deschisă rămâne de actualitate și se va regăsi în paginile ziarului nostru până când entitățile vizate vor intra in legalitate.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close