Politică

Deputatul PNL Gigel Știrbu vrea să restricționeze posibilitatea de a vota cu viză de flotant: Cine și-a stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de un an înainte de alegeri să nu poată vota decât acolo unde are domiciliul

Deputatul PNL Gigel Știrbu a anunțat marți depunerea unei inițiative legislative care vizează restricționarea posibilității de a vota la alegerile locale și parlamentare a românilor cu viză de flotant.

Astfel, potrivit proiectului anunțat de deputatul liberal, persoanele care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, nu vor putea vota decât acolo unde au domiciliul, adică în localitatea din care au plecat.

Știrbu susține că prin această măsură s-ar stopa turismul electoral.

De asemenea, Gigel Știrbu vizează și modificarea actului normativ privind evidența, reședința și domiciliul persoanelor, în sensul obligării celor cu viză de flotant să meargă la poliție din trei în trei luni pentru a confirma că locuiesc la adresa respectivă, dar și să declare pe proprie răspundere că stau în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună.

Nu în ultimul rând, proprietarul unei locuințe nu va putea permite la mai mult de două persoane să își stabilească reședința acolo.

”Așa cum am promis, am depus la începutul acestei noi legislaturi inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenta persoanelor şi actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul prevenirii «turismului electoral» și distorsionării rezultatului alegerilor.
Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului. De ce? Pentru că sunt cetățeni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate. Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților! Stop turismului electoral!”, a declarat deȘtirbu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close