Politică

Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE

Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), deputată USR PLUS, a fost desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă pe tema „Prevenirea dependențelor comportamentale în rândul copiilor”, în şedinţa de marți, 22 iunie, de la Strasbourg.

În intervenția sa, Diana Stoica a prezentat premisele de la care pleacă în analizarea subiectului acestui raport și a subliniat faptul că lumea modernă expune copiii la substanțe care creează dependență, cum ar fi alcoolul, tutunul, drogurile ilicite, medicamentele eliberate pe bază de rețetă, alimentele procesate, precum și la dependențe comportamentale cauzate de jocurile video online, social media, jocuri de noroc și cumpărături compulsive. În plus, pandemia COVID-19 a impus măsuri restrictive, care provoacă anxietate crescută, presiune nejustificată asupra părinților și a altor educatori și oportunități reduse de a ajunge la copiii care au nevoie de asistență.

Diana Stoica a precizat faptul că, în ultimii ani, profesioniștii din domeniul sănătății publice și academicienii au recunoscut treptat că aceste comportamente dependente pot avea consecințe grave asupra sănătății fizice sau mentale și a interacțiunilor sociale ale celor afectați. Recunoașterea comportamentelor de dependență și a vulnerabilității generate a fost stabilită în lumina studiului diferiților factori referitori la: originea familiei și a comunității, a structurilor de sprijin insuficiente, accesului facil la substanțe și conținut de dependență, precum și la practicile de afaceri invazive ale companiilor.
Copiii sunt deosebit de vulnerabili și au nevoie de protecție specială, a subliniat parlamentarul român. Pe măsură ce își dezvoltă personalitățile sunt expuși la presiunea colegilor și a mass-mediei, dar și supuși unui comportament riscant.

Totodată, Diana Stoica va lua în considerare la redactarea raportului privind comportamentele de dependență la copii și realizarea Obiectivului 3 de dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite „Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă” și va formula o serie de recomandări prin care interesul superior al copilului primează.

Parlamentarul român a fost nominalizat în urma votului membrilor Comisiei APCE, pentru același raport depunându-și candidatura încă doi parlamentari europeni.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close