Politică

Declarațiile premierului Ludovic Orban la sediul MAI, în contextul organizării și desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale

[Check agains delivery]

Reporter: Să ne spuneţi până acum care sunt informaţiile, dacă au fost ceva nereguli, dacă ați aflat cum este coordonată toată situaţia aici.

Ludovic Orban: Evident, mi-a fost prezentată practic toată arhitectura dispozitivelor implicate în susţinerea alegerilor locale. Pe lângă dispozitivul central, vedeţi pe ecrane că e o legătură directă cu dispozitivele de la nivelul fiecărui judeţ. De la centru au fost trimise în teren echipe, câte doi responsabili din partea echipei centrale în fiecare judeţ, de asemenea, din partea echipei Corpului de control reprezentanţi pe fiecare din cele zece zone care au fost stabilite.

Se urmăreşte la minut, cum se zice, evoluţia procesului electoral şi se intervine în orice situaţie care reclamă intervenţia poliţiei. Până acum au fost semnalate incidente, dar le-aş califica ca incidente minore. Nu au fost incidente foarte grave. Evident, urmărim funcţionarea tuturor mecanismelor electorale. Le-am adresat o solicitare să aibă grijă în localurile unde sunt mai multe secţii de votare, să fie fluxuri separate, astfel încât să se poată asigura o fluiditate a procesului electoral pentru fiecare secţie de votare din cadrul unui centru de votare care cuprinde mai multe secţii de votare. În general am văzut respectarea distanţei fizice, portul măştii, dar văd că oamenii respectă regulile şi este o prezenţă la vot semnificativă şi noi încurajăm în continuare pe români să vină să decidă cine să conducă localitatea şi judeţul.

Reporter: Care este mesajul dumneavoastră astăzi în contextul în care vorbim despre o zi în care alegerile se desfăşoară total diferit din cauza acestei pandemii, pentru toţi alegătorii?

Ludovic Orban: Am acelaşi mesaj: prezenţa la vot este foarte importantă, oamenii trebuie să participe la decizie, pentru că este o decizie fundamentală pentru evoluţia localităţii în care trăiesc. Se decide primarul, consiliul local şi este important ca toţi cetăţenii să participe la această decizie şi să influenţeze prin votul lor decizia, astfel încât să existe o garanţie că localităţile vor fi în dezvoltare, în evoluţie şi că în conducerea, în guvernarea locală vor fi reprezentanţi de calitate care să ofere garanţie pentru evoluţia ascendentă a localităţii şi judeţului şi, evident, să respecte măsurile de protecţie sanitară. Am văzut şi chiar aş vrea să remarc acest lucru în sens pozitiv, cetăţenii care au venit până acum la vot sunt foarte corecţi şi respectă regulile, ceea ce este un lucru de apreciat. În modul în care s-a desfăşurat până acum votul, din punctul meu de vedere, nu există niciun risc de transmitere a virusului în procesul electoral.

Reporter: Referitor la transmiterea virusului, am văzut că în ultimele săptămâni chiar numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit, de la o zi la alta, a fost tot mai mare. Am avut şi mai multe recorduri negative.

Ludovic Orban: Noi facem evaluări pe perioade, pe săptămână. Este un trend crescător, care nu este de la o zi la alta, un trend crescător de 150-200 de cazuri, care a fost în ultimele două săptămâni, dar trebuie să ţinem cont de faptul că noi am dispus practic reluarea aproape a tuturor activităţilor economice, sociale, educaţionale, culturale şi din cauza creşterii numărului de interacţiuni riscul de transfer a crescut un pic, dar eu consider că situaţia e sub control şi că nu există o creştere care să ne îngrijoreze, iar noi suntem pregătiţi să luăm orice măsură necesară pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii şi tratarea pacienţilor.

Reporter: În opinia dumneavoastră, întrebarea era dacă consideraţi că în următoarele săptămâni, aşa cum recomandă anumiţi specialişti s-ar putea impune nişte restricţii la nivel regional, aici vorbesc de exemplu despre purtarea măştii în mod obligatoriu și pe stradă

Ludovic Orban: Noi avem deja reglementare în acest sens la nivelul fiecărui judeţ, la nivelul fiecărei localităţi, acolo unde există o răspândire mai largă pentru toate tipurile de activităţi avem prevăzute măsuri care trebuie luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Noi avem în momentul de faţă bază legală, astfel încât să se ia măsuri până la carantinarea unei localităţi, dacă e necesar. Deci există adoptate toate reglementările, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă trebuie să urmărească în mod dinamic evoluţia epidemiei şi să ia toate măsurile legale care se impun. Aş mai vrea să mai semnalez un lucru, dacă îmi daţi voie. Am văzut, cu tristeţe, şi chiar revoltă cum în ziua alegerilor din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni Primăria Capitalei difuzează reclame, în ciuda deciziei Biroului Electoral Municipal (BEM). Sigur că nu putem noi să luăm o decizie, asta e o decizie pe care trebuie să o ia CNA. Deja există o bază legală prin decizia BEM, care a considerat ca ilegale toate reclamele care au fost plătite, repet, bugetul Primăriei Capitalei este alimentat din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni. Pe banii cetăţenilor se face campanie pentru primarul în funcţie, primarul PSD în funcţie. Nu este normal, nu este firesc. Fac apel către media să nu difuzeze aceste clipuri, pentru că aceste clipuri sunt, în mod evident, cu caracter electoral şi pot să constituie o formă de influenţare a votului alegătorilor care nu este legală şi nu este corectă. Asta a fost mesajul pe care am vrut să-l transmit.

Reporter: Şi dacă tot aţi adus în discuţie, pot să vă spun că cei din cadrul PSD au făcut deja o plângere cu privire la încălcarea de către PNL, în campanie pentru alegerile locale, a mai multor articole şi solicită să oblige partidul să înlăture de pe toate mediile de difuzare online mesajele de propagandă electorală. Practic e cam aceeaşi acuzaţie…

Ludovic Orban: Nu, asta e o mare diferenţă. Pe contul de Facebook al unui om, fiecare face pe contul de Facebook, e contul lui, personal. În ceea ce priveşte conturile personale ale candidaţilor, niciun candidat nu mai difuzează îndemn la a vota un candidat sau altul. Dacă cineva îndeamnă la vot, este normal şi firesc să îndemne să voteze. Nu trebuie să facă campanie pentru un candidat sau pentru o listă de consilieri locali sau judeţeni. Aici hoţul strigă hoţii. PSD a încălcat sistematic toată legislaţia electorală. PSD se comportă în cel mai profund dispreţ faţă de lege. Vă dau numai un caz de primar din Dumvrăviţa aflat în izolare care face campanie, a ieşit din izolare, sigur că cu avizul DSP, la Dumbrăviţa, Timiş. Dar nu vreau să intru acum într-o polemică. În ceea ce ne priveşte pe noi, noi suntem responsabili de organizarea alegerilor în cele mai bune condiţii. Suntem aici, la MAI, la Centrul de comandă cu echipa care coordonează şi noi facem toate eforturile ca oamenii să voteze în siguranţă şi voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul procesului electoral să fie respectată. Vă mulţumim!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close