Politică

DECLARAȚIE DE PRESĂ primită de la preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)

Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, deputatul Dan Tanasă, trage un semnal de alarmă asupra numărului ridicat de femei depistate cu cancer la sân anual şi subliniază importanţa încurajării femeilor din România să se adreseze medicului pentru screening anual. De asemenea, domnul deputat consideră că pandemia de COVID-19 nu trebuie să îngreuneze accesul femeilor la programele de screening anual pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

 

 

„În fiecare an, pe 1 octombrie este marcată «Ziua luptei împotriva cancerului de sân» şi întreaga lună, la nivel internaţional, au loc campanii de informare şi conştientizare cu privire la detectarea preventivă a cancerului de sân. În România sunt diagnosticate zilnic peste 20 de cazuri noi, conform unui studiu lansat de Coaliţia pentru Sănătatea femeii, iar anual 3500 femei îşi pierd viaţa din cauza acestui tip de cancer.Din fericire, acest tip de cancer se află printre cele curabile, în cazul în care acesta este depistat în fază incipienă. Astfel aş dori să trag un semnal de alarmă şi să îndemn femeile, din toate mediile, să se adreseze medicului de familie pentru a fi îndrumate să efectueze screening gratuit. Femeile din România sunt reticiente în a se adresa medicului în cazul unei suspiciuni, de aceea încurajez ca întreaga familie să fie receptivă şi şă işi îndemne mama, fiica, soţia, sora, să facă acest pas.De asemenea, solicit Ministerului Sănătăţii să organizeze şi să implementeze cea de-a doua fază a programului pilot de screening pentru cancerul de sân, finanţat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro, pentru femeile din categoriile defavorizate, indiferent de evoluţia situaţiei epidemiologice create de pandemia de COVID-19. Consider că pandemia de COVID-19 nu trebuie să îngreuneze accesul femeilor la programele de screening anual pentru depistarea precoce a cancerului de sân”.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close