Politică

Cristina Prună consecventă în a respecta cetățeanul român

Prezentul articol se vrea a fi încă o pagină a marelui capitol care înseamnă: Respectul față de cetățean.

Cei de la USRPLUS și-au propus să schimbe radical modul de a face politică și administrație. Unul dintre principiile de bază ale celor de la USRPLUS este transparența. De fapt, transparența este o reflectare a faptului că, funcționarul public muncește în slujba cetățeanului și o face corect. Acest mod de a face politică și de a administra banul public este lăudabil și reprezintă un mod concret de a respecta cetățeanul. Despre acest aspect și despre altele care au tangență cu această speță, vă expunem ultima postare a Cristinei Prună:

 

„La mai bine de 30 de ani de la Revoluție, transparența trebuie să fie regula în sectorul public.

Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a publicat recent, în premieră, diferite date statistice privind modul de derulare a campaniei de vaccinare. Este vorba de informații de interes public, absolut normal a fi prezentate transparent, din respect pentru toți cetățenii români. În mod surprinzător, prezentarea publică a acestor date, de o manieră extrem de deschisă, a deranjat.

Transparența în sectorul public a rămas din păcate, într-o bună măsură, doar la stadiul de dorință. Jurnaliști, oameni civici, cetățeni s-au confruntat pe parcursul anilor cu opacitatea instituțiilor statului. Decizii ale Justiției au fost necesare în multe situații pentru respectarea prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Este anormal și profund regretabil. Este contrar misiunii instituțiilor publice de a fi în serviciul cetățenilor. Transparența nu este un moft. Ea este o formă de manifestare a respectului față de cetățeni.

În prezent, în Camera Deputaților se află în dezbatere un proiect inițiat de USR anul trecut (https://bit.ly/3l3epL0) pentru transparentizarea informațiilor de interes public și ușurarea accesului cetățenilor la acestea. Am încredere că va exista în Coaliția de guvernare sprijinul necesar pentru adoptarea acestui proiect într-o formă care să permită atingerea scopului său: de a impulsiona transparența instituțiilor publice, deschiderea și apropierea lor de cetățeni.”

Evoluțiile din ultimele zile ne confirmă că un astfel de proiect e, în mod cert, oportun.

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close