Politică

Comunicat de presă privind participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la ceremonia de întâmpinare a cetățenilor români repatriați astăzi din Afganistan

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 21 august 2021, la Baza 90 Transport Aerian a MApN, la ceremonia de întâmpinare a 15 cetățeni români repatriați astăzi din Afganistan cu o aeronavă militară românească, rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituționale convocate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 13 august 2021.

MAE prezintă mai jos transcriptul declarațiilor făcute de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în calitate de coordonator al Celulei de criză interinstituționale, cu acest prilej:

 

”Domnule ministru al apărării naționale Nicolae Ciucă,

Doamnelor și domnilor,

Vreau să urez bun venit în România cetățenilor noștri, care tocmai au fost repatriați, astăzi, din Afganistan. Bine v-ați întors sănătoși!

În calitate de ministru al afacerilor externe și coordonator al Celulei de criză interinstituționale care a gestionat această criză începând cu data de 13 august, când am luat decizia de activa această Celulă de criză, vreau să subliniez că dumneavoastră – cetățenii români – vă aflați permanent în centrul preocupărilor și acțiunii noastre.

Cei 16 cetățeni români care au fost evacuați în ultimele 3 zile din Kabul cu aeronava Forțelor Aeriene Române se alătură altor peste 30 de cetățeni români evacuați cu aeronave ale unor state partenere, inclusiv ca urmare a demersurilor intense făcute de Celula de criză interinstituțională pe care am coordonat-o pe lângă partenerii internaționali ai României, pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor români din Afganistan.

Am spus că dumneavoastră, cetățenii români, vă aflați permanent în centrul acțiunii noastre, ce are ca obiectiv protejarea intereselor, drepturilor și integrității dumneavoastră. Și o spun din nou: chiar și dacă ar fi fost vorba de un singur cetățean român, am fi procedat la fel.

Și mă bucur, alături de colegii mei din Celula de criză, că ați ajuns acasă în siguranță, pentru că, dincolo de orice evaluare politico-diplomatică și de securitate, Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării și suferinței umane extreme. Am simțit acest lucru direct, în toate aceste zile, în toate acțiunile noastre și contactele personale pe care le-am avut.

De aceea, vom continua acțiunea și demersurile noastre în cadrul Celulei de criză pentru a putea evacua și ultimul cetățean român care și-a exprimat dorința în acest sens, dar care nu a putut ajunge, din rațiuni de securitate extrem de dificile, la aeroport. De asemenea, vom continua demersurile de a aduce în România pe cetățenii afgani care au lucrat cu trupele române și pe studenții care au burse oferite de statul român. Ne vom preocupa în continuare și de unele categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliștii afgani, dintre care am încercat de asemenea să evacuăm ieri. Și vom menține contactul cu toți cetățenii români încă aflați în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriați.

Acțiunea noastră nu s-a oprit doar la români și afgani. Mă bucur că, în aceste zile, am reușit să scoatem din Kabul și șapte cetățeni ai unor state partenere: cinci cetățeni bulgari, un american și un britanic.

Se pot spune multe despre acțiunea complexă și foarte dificilă a Celulei de criză. Multe lucruri nu pot fi însă spuse în mod concret. Nu pot totuși să închei fără a sublinia recunoștința mea pentru modul exemplar, excepțional de bun în care am cooperat cu toate instituțiile reprezentate în Celula de criză interinstituțională: cu Serviciul de Informații Externe – și îi mulțumesc domnului director Vlase și colegilor săi pentru eforturile și profesionalismul acestora, mai ales, dar nu numai, pentru facilitarea transportului la aeroport pentru 14 cetățeni români dintre cei care sunt astăzi prezenți aici; de asemenea, cu Serviciul Român de Informații. Și, în mod special, am plăcerea de a adresa domnului ministru Ciucă un cuvânt de apreciere și mulțumire deosebite pentru cooperarea extraordinar de bună – ca de fiecare dată – cu colegii din toate structurile implicate de la Ministerul Apărării Naționale. Am stat permanent în contact cu domnul ministru în toate aceste zile și vreau să-i felicit pe colegii dumnealui, mai ales echipa care s-a deplasat cu aeronava în misiune în aceste zile.

Vreau să mai spun un sincer ”Mulțumesc!” echipei mele de la Ministerul Afacerilor Externe. Am lucrat împreună foarte bine în aceste zile și nopți, cu extrem de puține ore de somn. Apreciez, în mod cu totul deosebit, efortul lor. Vreau să fac aici o mențiune specială și despre echipa consulară care s-a deplasat cu aeronava la Kabul în aceste zile pentru a sprijini repatrierea.

Vă mulțumesc!”

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close