Politică

COMUNICAT DE PRESĂ primit de la preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, domnul deputat Mihai Weber (Grupul parlamentar al PSD) ”La 85 de ani de existenţă, Muzeul Satului are nevoie de tot sprijinul nostru pentru a rămâne un simbol naţional”

Se împlinesc astăzi 85 de ani de la inaugurarea oficială, la 10 mai 1936, a Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, cu sprijinul Fundaţiilor Culturale Regale. 85 de ani. Echivalentul a trei generaţii. Bunici, părinţi, copii. Însă, dincolo de această cifră şi de recursul la cele trei generaţii, la Muzeu Naţional al Satului, respiră, de fapt, sufletul poporului român.

 

 

Muzeul Satului este un templu al obiceiurilor şi tradiţiilor româneeşti din toate zonele ţării, care bucură ochiul, dar, mai ales, care vorbeşte despre istoria noastră. Și care le spune copiilor şi nepoţilor noştri povestea veşniciei care s-a născut la sat.Muzeul Satului este o carte, veşnic deschisă, ţinută vie de entuziastul colectiv condus de doamna conferenţiar universitar doctor Paula Popoiu. Cu toţii, merită respectul şi recunoştinţa noastră, pentru tot acest efort de a păstra nealterat spiritul românităţii!Într-o lume supertehnologizată, cu un ritm al vieţii ameţitor, prima întrebare care îţi vine în minte când treci pragul Muzeului Satului este: încotro? Spre o societate globalizată, indiscutabil. Însă o societate universală, în care fiecare îşi are rădăcinile şi obiceiurile sale.Iar îndemnul meu, în calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, este să nu abdicăm. Să găsim mereu soluţii parlamentare, guvernamentale, pentru ca moştenirea primită şi atât de ingenios pusă aici în valoare, să fie dusă mai departe. Și pentru ca satul românesc să nu se transforme doar într-un obiect de muzeu, ci să-şi redescopere vocaţia şi valenţele creatoare de civilizaţie.Iar acest tezaur românesc, numit Muzeul Satului, trebuie să primească tot sprijinul nostru pentru a rămâne ceea ce este astăzi: un simbol naţional.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close