Politică

COMUNICAT DE PRESĂ primit de la domnul deputat George Tuţă (Grupul parlamentar al PNL) Reutilizarea datelor pentru binele public, un punct de interes pe agenda parlamentară

Evenimentul ”Data is beautiful” a fost organizat luni, 14 iunie, la Camera Deputaţilor, unde au participat membri ai Parlamentului şi alţi actori relevanţi pentru subiectul datelor deschise. Dialogul a avut ca scop găsirea de soluţii pentru sprijinirea instituţiilor publice odată cu implementarea Directivei europene privind publicarea datelor din sectorul public din 2019.

 

Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European şi a Consiliului privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public este în proces de transpunere, termenul estimat pentru aprobarea propunerii de lege fiind sfârşitul anului 2021.Proiectul de lege prevede publicarea obligatorie a unor seturi de date cu valoare ridicată, instituţiile având obligativitatea de a realiza într-o primă fază planurile de publicare ale acestor seturi. Pentru aceasta, au la dispoziţie un termen de 6 luni de la adoptarea legii.Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate şi redistribuite de către oricine. Însă pentru a fi utilizate, ele trebuie să fie publice. Momentan puţine dintre seturile de date din administraţie sunt publice. În urma discuţiilor pe care le-am purtat în cadrul evenimentului, am convingerea că putem continua demersul deschiderii datelor în administraţie prin motivarea instituţiilor şi prin popularizarea importanţei datelor deschise la nivelul societăţii.Publicarea seturilor de date, în special cele cu valoare ridicată, poate genera beneficii importante de ordin socioeconomic sau de mediu şi servicii inovatoare pentru un număr mare de utilizatori.La eveniment au participat deputaţii Sebastian Burduja, Nagy Szabolcs, Anamaria Gavrilă, precum şi: Bogdan Voicu – Romanian Association for Quantitative Studies, Bogdan Pătru – Mastercard, Marius Opriş – Ascendis, Cosmin Niţu – Zoom Report, Tudorel Andrei – INS, Larisa Barac – Secretariatul General al Guvernului şi Octavian Oprea – Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close