Politică

COMUNICAT DE PRESĂ primit de la domnul deputat Brian Cristian (Grupul parlamentar al Alianţei USR PLUS) Propunere legislativă: Instituţiile publice să fie obligate să accepte şi plata online a taxelor şi a impozitelor

Deputaţii USR PLUS Brian Cristian şi Viorel Băltăreţu au depus o propunere legislativă prin care instituţiile publice să fie obligate să accepte şi plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor şi altor obligaţii de plată.

 

 

În acest fel, va fi uşurată viaţa cetăţenilor, prin acces la beneficiile tehnologiilor moderne şi prin economie de timp şi resurse, dar se va realiza şi o colectare mai rapidă şi eficientă a impozitelor şi a taxelor.Din 2016, instituţiile publice sunt obligate să accepte încasări şi prin cardurile de credit şi de debit. Acum în 2021, este momentul să continuăm modernizarea şi să impunem operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, etc. obligaţia de a accepta şi plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanţă.„Prin această iniţiativă, respectăm dorinţa cetăţenilor care vor să nu mai fie plimbaţi între diferite instituţii pentru a plăti taxe, impozite, amenzi şi alte obligaţii. Continuăm modernizarea instituţiilor publice şi grăbim digitalizarea prin propunerea legislativă depusă. Toţi cetăţenii vor avea acces la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor şi taxelor, pe întreg teritoriul României. Administraţia publică trebuie să conştientizeze faptul că plăţile online nu mai reprezintă o noutate pentru cetăţenii români. Ne gândim, de asemenea, şi la cei care au plecat la muncă în străinătate. Chiar dacă nu se află în ţară, românii din diaspora continuă să plătească taxe în locul bătrânilor rămaşi acasă. Prin implementarea unui sistem de plată modern, o vor putea face de la distanţă, uşor şi în timp util”, declară deputatul USR PLUS Brian Cristian. Proiectul de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii. Instituţiile publice vor putea decide asupra soluţiei implementate, în condiţiile în care există pe piaţă şi funcţionează cu succes numeroase aplicaţii. Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată şi administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, uşor accesibilă şi la costuri minime pentru instituţiile publice. Pot fi utilizate şi alte soluţii software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online şi direct prin pagina web proprie. Mai multe detalii: Propunerea legislativă şi Expunerea de motive.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close