Politică

Comunicat de presă: Laura Scântei: Azi am început dezbaterea proiectului pentru desfiinţarea SIIJ în comisia juridică a Senatului

Preşedinta Comisiei juridice a Senatului și Senator PNL de Iași, Laura-Iuliana Scântei a afirmat că joi a început dezbaterea în comisie a proiectului privind desfiinţarea SIIJ şi că actul normativ adoptat de către Guvern respectă recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

„Desființarea Secției Speciale (SIIJ) este o componentă importantă a angajamentului politic privind repararea Legilor Justiției asumat de #PNL, de coaliția parlamentară și de Guvernul condus de premierul Florin Cîţu.
Azi, la Senat, am început dezbaterea acestui proiect de lege în cadrul Comisiei Juridice împreună cu ministrul justiției, Stelian Ion.
În perioada 2017-2019, PSD a urmărit, prin înființarea Secției Speciale, creșterea influenței politice asupra autorității judecătorești, folosirea Secției Speciale ca un instrument de presiune asupra magistraților care s-au opus modificărilor Legilor Justiției, dar și pentru a bloca investigarea unor dosare de corupție la nivel înalt.
PNL, alături de partenerii de coaliție, are #legitimitatea dată de votul românilor la referendumul pentru Justiție și la alegerile parlamentare din 2020 pentru a adopta toate modificările necesare reparării Legilor Justiției, inclusiv proiectul de desființare a Secției Speciale.
Guvernul condus de Florin Cîțu și coaliția din jurul PNL au un angajament politic ferm, asumat în fața partenerilor europeni și a celor strategici de a consolida statul de drept în România și independența justiției.
Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale adoptat de Guvern respectă #recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.
Comisia de la Veneția a apreciat, în cele două avize din 2018 și 2019, că înființarea SIIJ „riscă să creeze un *conflict între generații* în sistemul judiciar din România și să submineze în mod grav eficiența și calitatea justiției, dar mai ales încrederea cetățenilor în sistemul de justiție penală și, în general, în justiția din România.
#ARepara nu mai este un obiectiv politic suficient pentru a avea o justiție europeană în România; a #elimina definitiv anomaliile juridice ale PSD și influența politică a Executivului si a Legislativului asupra autorității judecătorești este dezideratul politic al #PNL în această legislatură.
Guvernul #FlorinCîțu și noi, parlamentarii coaliției, avem șansa istorică să finalizăm complet procesul de integrare a României în Uniunea Europeană, prin încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prin adoptarea noilor Legi ale Justiției. Îi asigurăm pe români că nu vom rata această șansă, în ciuda opoziției unui PSD încă profund atașat de epoca liderului condamnat Liviu Dragnea”, a scris Laura Scântei joi pe Facebook.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close